Начало За нас Реклама Контакти

Кокосова супа от тиква с ментови ледчета

Снимка за Кокосова супа от тиква с ментови ледчета
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Изключително ефектна сладка супа, в която по нестандартен начин се съчетават познати и не толкова познати вкусове – тиква, кокосов орех и лайм с аромат на мента и канела. Десерт за експериментатори и хора, които обичат предизвикателствата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г почистена тиква
  • 1 пръчка канела
  • 200 мл кокосово мляко
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кафява захар
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 1 ч. л. настъргана кора от лайм
  •  сок от лайм на вкус
  • за гарниране:
  • 4 с. л. кокосово мляко
  • 4 стръка мента
  • 4 с. л. филирани бадеми
  • за ментовите ледчета:
  • 2 с. л. листа от мента
  • 1 щипка канела
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 200 мл вряща вода

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ментовите ледчета се приготвят, като с врящата вода се заливат половината ментови листа, лимоновата кора и канелата. Всичко се запарва под капак 10–15 мин. и се прецежда. Когато изстине, полученият чай се разпределя във форми за лед и във всяка форма се слагат по 1–2 листенца мента, след което се слагат да се замразят.

  2. 2.

    Тиквата се нарязва на кубчета и се слага да се свари на пара. Докато е още гореща, се пасира и се разбива със захарта, кокосовото мляко, прясното мляко, ванилията и кората от лайм. Подправя се със сок от лайм на вкус.

  3. 3.

    Супата се сервира в охладена купа с няколко ментови ледчета, лъжичка кокосово мляко, листенце мента и филирани бадеми.

Вариации:
Направете супата само с прясно мляко вместо кокосово.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари