Начало За нас Реклама Контакти

Кетчуп

Снимка за Кетчуп
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна

Кетчупът е минал дълъг път, докато стане един от любимите сосове на западния свят. Първообразът е китайска смес от риба и подправки, която пристига в Малайзия с името кечап и там е открита от европейците, които я трансформират в днешния ѝ изцяло доматен вид.

СъставНеобходими продукти за 4-5 буркана

  • 5 кг домати
  • 1 глава лук
  • 2 карамфилчета
  • 1 малка глава чесън, оставена цяла с вътрешните люспи
  • 100 мл червено вино
  • 1 дафинов лист
  • 1 с. л. горчица или счукан синап
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. черен пипер
  • ⅓  ч. л. индийско орехче
  • 1 щипка канела
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 50 г кафява захар
  • 1 с. л. босилек, ситно нарязан 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Доматите се смилат на пюре или се обелват, разрязват се, отстраняват се целият им сок и семките и се пасират. Слагат се да се изварят на умерен огън 60 мин., като се разбъркват от време на време. Когато пюрето започне да се сгъстява, се бърка непрекъснато.

  • 2.

    Главата лук се набожда с карамфилчетата. Добавя се към пюрето заедно с цялата глава чесън, виното и дафиновия лист. Всичко се вари заедно, докато се редуцира и се сгъсти. За допълнително сгъстяване на кетчупа може да се използват и 2-3 с. л. картофено или натурално царевично нишесте, разтворено в 50 мл студена вода.

  • 3.

    Кетчупът се прецежда през гевгир. Добавят се горчицата, кимионът, пиперът, индийското орехче, канелата, кориандърът, захарта и босилекът. Всичко се вари още 10 мин. при непрекъснато разбъркване. Опитва се и се добавят сол, захар и оцет на вкус, ако има нужда. 

  • 4.

    Сипва се в бурканчета и се стерилизира 20 мин. 

  •  
  •  
Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари