Начало За нас Реклама Контакти

Бербере

Снимка за Бербере
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Бербере за етиопеца е като кетчупа за американеца - жизненоважен и пристрастяващ вкус, който се използва за приготвянето на многобройни уханни постни и месни блюда. 

СъставНеобходими продукти за 6 чаши

  1. 1 ч. л. смлян джинджифил
  2. ½ ч. л. кардамон
  3. ½ ч. л. кориандър
  4. ½ ч. л. сминдух
  5. ¼ ч. л. смляно индийско орехче
  6. 3 зърна карамфил
  7. 1 щипка канела
  8. 4 зърна бахар
  9. 1 глава лук, ситно нарязана
  10. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  11. 2 ч. л. сол
  12. 3 с. л. червено вино
  13. 1 ч. ч. червен пипер
  14. ½ ч. л. черен пипер
  15. 400 мл вода
  16. 2 с. л. фъстъчено олио
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Джинджифилът, кардамонът, сминдухът, индийското орехче, карамфилът, канелата и бахарът се слагат в тиган на умерен огън за 1-2 мин. при непрекъснато разбъркване, докато станат ароматни. Охлаждат се.

  2. 2.

    Подправките се смесват с 1 ч. л. сол, лука, чесъна и виното и се стриват в хаванче или се смилат в чопър.

  3. 3.

    Червеният пипер се смесва с другата лъжица сол и се запичат в сух тиган на слаб огън за 1 мин. при непрекъснато разбъркване.

  4. 4.

    Добавят се водата, олиото и подправките и се бърка непрекъснато на слаб огън около 10 мин.

  5. 5.

    Готовата подправка се охлажда, слага се в буркан и се покрива с 1 см олио. Съхранява се в хладилника.
     


Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари