Начало За нас Реклама Контакти

Катък с пиперки и орехи

Снимка за Катък с пиперки и орехи
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Представете си, че сте в Родопите и имате истински катък под ръка. Както знаем, в този прекрасен край на България катъкът се прави от последното мляко, което дават овцете наесен. То е особено гъсто и мазно. В някои региони към него прибавят и малко козе мляко. За да стане катъкът, млякото се засирва с натрошено овче сирене и се налива в стомни, в които престоява 20 дни. След този срок стомната се чупи и на бял свят излиза този вълшебен млечен продукт, който наричаме катък. Нямате ли обаче истински катък, можете да си помогнете с нашата рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г изцедено кисело мляко
  • 200 г фино настъргано овче сирене
  • 3 месести зелени пиперки, нарязани на съвсем друбни кубчета
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 50 мл олио
  • 50 г препечени, нарязани на едро орехи
  •   магданоз за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сиренето и изцеденото мляко се смесват добре с помощта на вилица. Не се пасират, защото сместа ще се втечни. Прибавят се олиото и останалите продукти.

  2. 2.

    Катъкът се сервира във форма на топки, поръсени със ситно нарязан магданоз, с препечени филийки.

Съвет:
За по-различен вкус пиперките могат първо да се препекат.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари