Начало За нас Реклама Контакти

Кашкавалена къри супа в тиква

Снимка за Кашкавалена къри супа в тиква
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Оригиналните тиквени купички са само едно от многобройните кулинарни достойнства на тази есенно-зимна супа.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 малки тикви
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 голям пащърнак или резен целина, ситно нарязани
  • 1 ч. ч. замразен грах
  • 1 с. л. къри
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 200 г кашкавал, едро настърган
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  селски ръчен хляб за сервиране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквите се почистват от семките и влакнестата вътрешност, посоляват се, намазват се със зехтин и се слагат във фурната за 40 - 50 мин., докато вътрешността омекне.

  • 2.

    Загрява се 1 с. л. от зехтина и в него се слагат на умерен огън празът, морковът, пащърнакът и грахът за 3-4 мин. Добавя се кърито. Разбърква се. Наливат се 1,5 л студена вода. Посолява се на вкус и се оставя да поври 20 мин.

  • 3.

    Маслото се загрява и в него на умерен огън се слага брашното за 1 мин. при непрекъснато разбъркване. Сипва се студеното мляко и се разбърква, докато се сгъсти. Наливат се бульонът от врящите зеленчуци и самите зеленчуци. Супата се подправя на вкус със сол и пипер и се оставя да поври 4-5 мин. Отстранява се от огъня и се добавя кашкавалът. Разбърква се, за да се стопи.

  • 4.

    Супата се сипва в запечените тикви и се сервира с резен препечен селски хляб.

Ноем. 2014
Още подобни рецепти
Коментари