Начало За нас Реклама Контакти

Картофен гратен с кокосово мляко

Снимка за Картофен гратен с кокосово мляко
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За тази постна рецепта Йоана от Кулинарно - в кухнята с Йоана се е вдъхновила от една идея на известния шеф-готвач Хестън Блументал, който приготвя традиционен картофен гратен като извлича ароматите на подправките във врящо прясно мляко.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг картофи
  • 400 мл кокосово мляко
  • 400 мл вода
  • 2 дафинови листа
  • 2 скилидки чесън, нарязани на едро
  • ½ ч. л. семена кимион, счукани в хаванче
  • ½ ч. л. семена кориандър, счукани в хаванче
  • 1 с. л. зехтин
  •  сол, прясно смлян черен пипер и индийско орехче на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се обелват и се нарязват на много тънки кръгчета.

  • 2.

    Кокосовото мляко и водата се смесват в тенджера. Добавят се дафиновият лист, чесънът, кимионът и кориандърът. Сместа се загрява до завиране и се отстранява от огъня. Оставя се 5 мин., за да се отделят ароматите.

  • 3.

    Прецежда се и се връща в тенджерата на котлона на умерен огън. Сипват се картофите и се варят 4-5 мин., като се разбъркват внимателно, за да не се слепят един с друг. Когато течността започне да се сгъстява, се добавя зехтинът и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.

  • 4.

    Всичко се прехвърля в тава и се запича в предварително нагрята фурна на 180° C с вентилатор за 25 минути или докато повърхността стане златиста.

Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари