Начало За нас Реклама Контакти

Гювече с овче сирене, смокини и лавандула

Снимка за Гювече с овче сирене, смокини и лавандула
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Плодовете и сиренето са очевидно добра вкусова комбинация, но когато към тях се прибавят препечени тонове и аромат на лавандула, просто няма начин да се устои на кулинарната съблазън.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г овче или биволско сирене, нарязано на кубчета
  • 1 с. л. зехтин
  • 4 едри пресни или сушени смокини, нарязани на резенчета
  • 2 с. л. мед
  • 2 с. л. порто или друго десертно вино, по желание
  • 1 люта чушка, нарязана на кръгчета, по желание
  • 1 ч. л. цвят от лавандула
  •  едро смлян шарен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ако смокините са сушени, се накисват в гореща вода за 1 час и се нарязват на резенчета.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат резенчетата смокини. Обръщат се веднъж, докато леко се зачервят, и се добавят медът и портото. Разбърква се минута, слагат се лавандулата, пиперът и лютата чушка.

  • 3.

    Сиренето се разпределя в 4 гювечета, отгоре се залива със смокиннте и се запича около 10 мин. в загрята фурна на 220° С, докато се зачерви.

Подходящи типове вина
Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари