Начало За нас Реклама Контакти

Гаспачо с хляб

Снимка за Гаспачо с хляб
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За горещите летни дни "Меню" ви предлага традиционната испанска супа гаспачо. Пресните зеленчуци, пикантността на лютите чушлета и питателният пълнозърнест хляб ще ви осигурят един здравословен и вкусен обяд.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филии хляб без брашно
  • 500 мл ледена вода
  • 1 кг домати
  • 300 г краставици
  • червена чушка
  • ½ зелена чушка, по желание
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • ½ краставица, нарязана на малки кубчета
  • ½ червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
  • 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. зехтин
  •  няколко ледени кубчета

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кората на хляба се изрязва, нарязва се на кубчета и се залива с 200 мл от водата. Оставя се да постои 5 мин.

  2. 2.

    Доматите се обелват, нарязват се на четвъртини, отстранява се семето и се нарязват на ситно. Краставиците се обелват, срязват се по дължина, отстранява се семето и се нарязват на ситно. Чушката се почиства от семето и се нарязва на ситно.

  3. 3.

    Смесват се хлябът, чушката, доматите, краставица, почистената от семето зелена люта чушка, чесънът, зехтинът и лимоновият сок. Пасират се леко с останалата ледена вода, но сместа не бива да е кремообразна. Слага се в хладилника до сервирането.

  4. 4.

    За гарниране се прави салца от ситно нарязаните краставици, лютата чушка, лимонов сок и зехтин.

  5. 5.

    Супата се сервира с ледени кубчета, лъжица от салцата и струйка зехтин.


Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари