Начало За нас Реклама Контакти

Френска крем супа от зелена салата с печени крутони

Снимка за Френска крем супа от зелена салата с печени крутони
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Френската кухня отдавна е станала еталон за изисканост и стил. Тя е доста позната, включително и в България. Ето защо, когато ви предлагаме френски рецепти, ще се стремим да са по-неизвестни, каквато е и тази.

СъставНеобходими продукти за 3 порции

  • 40 г масло
  • 2 с. л. брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 главеста зелена салата, тип "айсберг" (около 300 г)
  • 1 ч. ч. пилешки бульон
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • 50 мл бяло вино (по желание)
  • за крутоните:
  • 3 филии хляб за тостер
  • 30 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • 2 щипки риган

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Листата на салата се отделят и се измиват.

  2. 2.

    Пилешкият бульон се слага да заври в дълбок тиган и в него се изсипва салатата. Оставя се на огъня за 5 мин.

  3. 3.

    В отделен съд се разтопява маслото, прибавя се брашното, разбърква се 1-2 мин. и при непрекъснато разбъркване се налива сгорещеното прясно мляко. След 1-2 мин. се сваля от огъня и се подправя със сол и пипер.

  4. 4.

    С помощта на решетъчна лъжица се изважда салатата, слага се в бешамела, прибавя се заквасената сметана и се пасира до гладко пюре. Супата се връща на котлона и ако е прекалено гъста, се разрежда с вино и бульон. Сервира се с крутони.

  5. 5.

    За крутоните маслото се разтопява, прибавят се пресованият чесън и риганът и с помощта на четка филиите се намазват от двете страни. Нарязват се на дребни кубчета, слагат се в тава и се запичат на 200°C до розово, като се разбъркват от време на време.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари