Начало За нас Реклама Контакти

Фарфале с гъби и лимон

Снимка за Фарфале с гъби и лимон
25
Време за приготвяне: 25 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Фарфале буквално означава пеперуди и няма как да не се съгласите, че приготвено с този вид паста, ястието обира точките по красота. А и е напълно постно, така че е повече от подходящо за този период.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г пресни или сушени гъби пачи крак
  • 2 с. л. зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  •  нарязана люта чушка на вкус
  • 4 с. л. пълнозърнеста горчица
  • 100 мл зеленчуков бульон
  • 500 г фарфале
  • 4 с. л. нарязан на ситно магданоз
  •  кората на 1 лимон
  • 1 с. л. лимонов сок
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Чесънът и лютата чушка се запържват съвсем леко в зехтина, прибавят се гъбите и се разбъркват 2–3 мин., след което се сипват горчицата и бульонът. Ако се използват сушени гъби, се накисват предварително за 20 мин. в гореща вода. Сместа се оставя да ври, докато течността почти се изпари. Прибавят се магданозът и кората от лимона. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

  2. 2.

    Пастата се сварява според указанията на опаковката в подсолена вода с 1 с.л. зехтин. Отцежда се, разбърква се с приготвената смес и се сервира.

Вариации:
1. Добавете 100 г сметана за повече плътност на соса.
2. Заменете гъбите с тиквички или патладжани.
3. Добавете шепа кедрови ядки.

Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари