Начало За нас Реклама Контакти

Бурания с праз

Снимка за Бурания с праз
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Бураниите са чудесни български ястия, които нямат нищо общо помежду си. Тази е с кисело зеле и ориз, но има такива с фасул, със спанак или пък с кисело мляко и печени чушки. Всъщност си приличат по това, че са много вкусни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 дебели стръка праз
  • 4 с. л. олио
  • 1 морков, нарязан на пръчици
  • 1 ч. л. едро смлян червен пипер
  • 1 малка кисела зелка
  • 1 резен дюля, ситно нарязан
  • 100 мл бяло вино
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 ч. ч. зелев сок
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Празът се нарязва на парчета с дължина 8-10 см. С нож се срязват по дължина първите 2 слоя на праза и се отделят. Попарват се 3 мин. във вряща подсолена вода. Вътрешността се нарязва на ситно.

  • 2.

    Половината олио се сгорещява и в него се слага да се запържат нарязаните праз и морков. Слага се червеният пипер, разбърква се и се добавя тънко нарязаното кисело зеле и дюлята. Разбърква се, налива се виното, захлупва се с капак и се оставя да къкри 15 - 20 мин.

  • 3.

    В друг съд се загряват 2 с. л. олио и в него се запържва оризът, докато стане прозрачен. Налива се зелевият сок и се оставя да къкри на много тих огън под капак за 10 мин. Оризът се добавя към зелето, разбърква се, налива се още ½ ч. ч. гореща вода или зелев сок на вкус, разбърква се и се ароматизира с черен пипер.

  • 4.

    Отделените парчета от праза се напълват с изстиналата бурания и се завиват на пурички. Намазват се с олио и се слагат да се запекат във фурната, докато се зачервят. Сервират се студени.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари