Начало За нас Реклама Контакти

Аспержи с картофи

Снимка за Аспержи с картофи
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Аспержите са нежен и безкрайно фин пролетен зеленчук, любимец за по-изискани ястия в много европейски страни. В тази рецепта на Кристиан Грасо от софийския ресторант Tettuccio пармиджаното и босилекът тласкат крема от аспержи към Средна Италия, по-точно Тоскана и Емилия-Романя, откъдето е кралят на апенинските сирена.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 600 г пресни аспержи
  2. 4 големи картофа
  3. 120 г масло
  4. 4 с. л. зехтин
  5. 4 скилидки чесън
  6.  пресен босилек
  7.  пресен магданоз
  8. 150 г пармиджано
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Аспержите се сваряват за около 15 мин. в подсолена вода, която се запазва.

  2. 2.

    Картофите се нарязват на кубчета и също се сваряват в подсолена вода.

  3. 3.

    Аспержите се отрязват на 5 см от върха, основите им се пасират със зехтин, чесън, сол, черен пипер и босилек. Ако кремът стане много гъст, може да се разреди с малко от водата, в която са сварени аспержите.

  4. 4.

    Кремът се изсипва в съд, в който е разтопено маслото. Отгоре се настъргва пармиджаното. Разбърква се много добре и се запича до светлозлатиста коричка.

  5. 5.

    Междувременно кубчетата картофи се овалват в загрят зехтин, добавя им се, ако е нужно, още сол и нарязан на ситно магданоз.

  6. 6.

    Кремът се разпределя в чинии, върху него – картофите, а отгоре връхчетата аспержи. Поднася се с препечена филийка хляб.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари