Албанска баница с чушки
Албанската страст към бюреците, които в някои случаи се наричат lakror, със всевъзможни плънки от месо, сирене или зеленчуци е довела до изобретяването на тази апетитна пита от многолистно тесто.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за корите:
- 5 ч. ч. бяло брашно за баници
- 2 ч. ч. топла вода
- 2 ч. л. смляна морска сол
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. брашно за доизмесване и разточване
- 125 г меко масло
- за пълнежа:
- 2 с. л. зехтин
- 4 зелени чушки, нарязани на едри кубчета
- 2 червени чушки, нарязани на кубчета
- 3 глави лук, нарязан на полумесеци
- 2 домата, обелени, без семки и нарязани на ситно
- сол, пипер и мащерка на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява, разбърква се със солта и в центъра му се слагат зехтинът и водата. Омесва се меко тесто, което не бива да лепне. Разделя се на 2 топки, овалват се в брашно, завиват се добре и се оставят да починат 30 мин.
- 2.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 60 см върху добре набрашнена повърхност. Кръгът се разрязва като торта на 8 части, като в центъра трябва да остане около 20 см неразрязан кръг. Цялата кора се намазва с ¼ от мекото масло. Всички разрязани парчета се сгъват едно върху друго към центъра на кората. Сгънатата кора се слага в хладилника за 30 мин. Другата кора се приготвя по същия начин.
- 3.
Охладеното тесто се разточва отново на кръг, намазва се с третата ¼ от маслото и се сгъва на четири, като се оформя четвърт кръг. Отново се слага в хладилника за 20 мин. По същия начин се приготвя и другата кора.
- 4.
Докато се охлажда тестото, се приготвя пълнежът. В загретия зехтин се слага лукът. Разбърква се на умерен огън, докато леко започне да се карамелизира. Прибавят се чушките. Разбъркват се 2-3 мин. Слагат се отцедените домати. Отново се разбърква. Подправя се със сол, пипер и мащерка на вкус. Оставя се на огъня, като се разбърква от време на време, докато изври цялата течност и зеленчуците останат на мазнина. Охлажда се.
- 5.
Разточва се първата кора на кръг с диаметър 40 см. Слага се в намаслена тавичка с диаметър поне 30 см., така че краищата да останат да висят навън. Сипва се пълнежът, затваря се с другата разточена кора и краищата се подвиват навътре, за да се оформи красив ръб. Срязва се с нож на 3-4 места, за да излиза парата, и се пече в загрята фурна на 200°, докато се зачерви. Изважда се, покрива се с кърпа и се оставя да почине 10 мин.
- 6.
Баницата може да се приготви и с готово бутертесто.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма