Начало За нас Реклама Контакти

Сушени домати - направи си сам

Снимка за Сушени домати - направи си сам

У нас идеята за сушене на домати може да изглежда причудлива, даже екзотична, но в Италия, където се е зародила, тя отдавна се е превърнала в местна кулинарна традиция. В миналото целта е била да се съхранят за зимния сезон доматите, популярна съставка в кухнята на Апенините, като зрелите плодове са се нарязвали и нареждали да съхнат на слънце по покривите на къщите през лятото. В наши дни технологията за фабрично производство също използва естествения метод на сушене, но все пак той е свързан с едно важно необходимо условие - наличието на достатъчно слънце. Естествено количествените и качествени показатели на начинанието са силно завишени, но принципът е същият.


Като при всички сушени продукти, обемът на изходния материал значително надвишава този на крайния резултат - в конкретния случай съотношението е приблизително 20 към 1. Сушените домати имат същите хранителни стойности като пресните, с други думи, са с високо съдържание на ликопен, антиоксиданти и витамин C.


Най-подходящи за сушене са твърдите, добре узрели, месести домати, като е препоръчително да се спрете на сортове с по-малко семена. Воднистите разновидности не са подходящи по разбираеми причини.


Вкусът на сушените домати е доста силен и наситен, а солеността е чувствително по-висока отколкото при пресните, защото по който и начин да са приготвени, те задължително се осоляват. Приложенията им не се ограничават само до ястия с паста и ризото, те могат да се съчетават с различни зеленчуци, меса, сирена, както и да присъстват като съставка в сосове.


Вече не е кой знае какъв проблем да се закупят у нас готови сушени домати, но ако цената ви се струва висока или просто сте настроени за експерименти, с наша помощ можете да ги направите в домашни условия. Освен по старомодния естествен метод, който отнема доста време и е зависим от климата, сушени домати се приготвят още във фурна и дехидратор. И понеже въпросният уред едва ли присъства в много домакинства, предлагаме ви техниката за сушене на домати във фурна, стъпка по стъпка. За разлика от готовите, продавани по магазините, нашите сушени домати са без люспи и съответно са много по-приятни за консумация.

1. Доматите се измиват и дъното им се срязва на кръст.
2. Слагат се за 30 сек. във вряща подсолена вода.
3. Изваждат се и веднага се заливат с ледена вода да се охладят, след което се обелват.
4. Разрязват се на четвъртини и семето им се изважда.
5. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган, мащерка. 
6. Поливат се със зехтин и се слагат да се пекат върху хартия за печене в загрята на 100° С фурна за 2 часа. Може да се консервират в бурканче, като се залеят със зехтин или олио.

от Меню Септ. 2011
Рецепти по темата
Коментари