Начало За нас Реклама Контакти

Моркови - подготовка и приготвяне

Снимка за Моркови - подготовка и приготвяне

Морковите произлизат от Афганистан. Първоначално те са били червени, жълти и бели на цвят, едва през XVII век холандците са селекционирали оранжевите. Те са отличен източник на витамин А и са естествено сладки зеленчуци. По-сладко от тях е единствено цвеклото. Използват се в безброй ястия. Те са вкусни както топли, така и студени, готвени или сурови. Избират се наситено оранжеви на цвят моркови, които са богати на бета каротин. Не бива да са напукани или меки.

Подготовка

Ако морковите са млади, те нямат нужда от обелване. Отрязват се двата им края и се остъргват. Ако са големи, трябва непременно да се обелят, най-добре с картофобелачка. Понякога по-узрелите моркови леко нагарчат. За да се избегне това, те трябва да се срежат по дължина и да се премахне сърцевината им.

Приготвяне

За да се сварят, се пускат във вряща подсолена вода докато станат крехки:
8 - 10 мин. за дребни млади моркови,
10 - 20 мин за едри цели,
4 - 10 мин за нарязани.

За да се приготвят на пара, цели дребни морковчета се поставят върху решетка в затворен съд с вряща вода за 10 мин.

За да се задушат, 450 г нарязани или цели малки морковчета се слагат на огъня с 3 с. л. вода или бульон и 30 г масло, плътно затворени за 5 минути. Доваряват се с отворен капак, за да се изпари излишната течност.

Идеи за сервиране

Горещите моркови се заливат с масло и се поръсват с пресен лук, магданоз и мащерка.

Докато задушавате морковите, прибавете малко захар или мед и малко лимонов или портокалов сок. Опитайте и с други подправки, като индийско орехче, джинджифил или къри.

от Меню Март 2012
Рецепти по темата
Коментари