Начало За нас Реклама Контакти

Земеделски кооперативи в Крит

Снимка за Земеделски кооперативи в Крит
Домати на грозд

Средиземноморският климат на Крит с многобройни слънчеви дни му е осигурил славата на един от най-големите европейски производители на зеленчуци в оранжерии. Вкусните домати, краставици и чушки вече толкова добре са се смесили с традиционните храни като портокалите, меда, маслините и качествения зехтин, все едно че растат на острова от край време.

Производството на оранжерийни зеленчуци - основна част от поминъка на критяните и съществен дял от бизнеса в Крит, е организирано в земеделски кооперативи, най-големите, от които са в района на югоизточния град Йерапетра.

„Анатоли“ е основан през 2001 г. и включва 200 членове - всички те опитни и сертифицирани земеделски производители. Кооперативът разполага със сериозна собствена продукция, но също така играе ролята и на най-голямата местна борса за зеленчуци.

Тук системата за ценообразуване е тип търг. Всеки ден в 10:00 часа сутринта стоката е разделена на съответното качество, сортирана, подредена и прилежно номерирана. Всеки производител има собствен код, с който е въведен в тръжната системата. Гласуването става, без да се знае от кой точно производител е съответната продукция, и така се осигурява обективност при наддаването. Всеки от купувачите има право да даде цена, която според него отговаря на качеството. Този, който предложи най-високата стойност за дадената зеленчукова партида, има правото и да я закупи след това. Системата е отворена от 10:00 часа, а в 11:00 часа вече излизат и данните с цените, които всеки един от търговците на зеленчуци може да следи и онлайн през лаптопа или телефона си. Цените се определят по този начин всекидневно.

Друг кооператив в същия район е „Нотос“. Създаден е през 2006 г. и се намира в Агиос Николаос, Иерапетра. Основната продукция тук са доматите на грозд. Освен тях има издължени доматчета тип жълъд в различни цветове – червени, жълти и почти лилави. Розовият домат роуз, който се бере за първи път през тази година е един от продуктите, с които кооперативът се надява да разнообрази асортимента си. Най-интересен е деликатесният сорт кумато – черен домат, който в Крит се отглежда само тук. Плодът е с много тъмен цвят, сочен, месест, без семки и с тънка ципа.

В критските зеленчукови кооперативи е много важно използването на възможно най-чистият начин за производство и свеждането на употребата на химически торове до минимум.

На около 300 км от Йерапетра, по средата на южното крайбрежие е градчето Тимбаки. Местният земеделският кооператив е един от най-старите на острова и е основан през 1945 г. В него членуват около 620 земеделци, които отглеждат домати, краставици, патладжани, чушки, пъпеши и дини. В кооператива на Тимбаки, както и във всички останали разполагат с необходимите сертификати, които гарантират високото качество на плодовете и зеленчуците, както и с модерни системи за опаковане и подготовка на продуктите в различни грамажи, според нуждите на клиента.

На северозапад в район Ханя е сдружението на производителите от Кундура. Основано е през 2000 г. и включва 65 членове, които произвеждат оранжерийни зеленчуци: домати чери и жълъд, чушки сиврия, които са леко лютиви и чушки долма за пълнене, краставици и патладжани. Зареждат предимно гръцки супермаркети, но изнасят и у нас. Но българската връзка всъщност е още по-топла - в кооператива от години работят наши сънародници, които се чувстват изключително доволни от избора си.

В района на Ханя има и по-малки асоциации като Земеделския кооператив на производителите на оранжерийни зеленчуци от Елафонисос – Хрисоскалитиса и Земеделския кооператив за съвместно производство на ранни и оранжерийни зеленчуци от Елафонисос. Те разполагат с по около 200 дка производствена площ, но добивите могат да достигнат до 20 тона от декар. Тук освен класическите кръгли и средно големи домати се отглеждат и чери доматчета, различни сортове краставици, а също и пъпеши.

Хората от Сдружението на производителите на земеделски продукти „Фаласарна“ – Ст. Комбогенитакис и сие СД отглеждат предимно домати от сортовете елпида,пилави, тори, беладона, както и домати на стрък и чери доматчета, чието качество отговаря на независимиq стандарт GLOBAL GAP (Глобална добра земеделска практика). Целта на сдружението е да се превърне в еталон за гръцките домати с високо качество и хранителна стойност. Всички земеделски дейности и производства се вписват в дневници, отнасящи се до всеки производител и оранжерия поотделно, а след това се въвеждат в електронни дневници, до които имат достъп всички клиенти.

Всички оранжерии на Крит непрекъснато се проверяват от органи за контрол на производството, посещават ги периодично сертифицирани агрономи, които ги съветват как да садят, поливат и отглеждат зеленчуците по възможно най-чистите методи.

На Крит сезонът на оранжерийните зеленчуци започва през декември или януари и приключва в началото на лятото. През юни оранжериите се откриват, растенията се изкореняват, почвата се наторява предимно с естествени торове, обръща се и се покрива с тънко прозрачно найлоново фолио. Земята се оставя така два–три месеца. Силното критско слънце нагрява почвата под найлоновото фолио до 60 - 70° С, което я предпазва от появата на треви и плевели между лехите и позволява да не се използват химикали за борба с плевелите. Почвата е готова за засаждане отново през октомври.

Кооперативите в Крит купуват зеленчуковите семена само от разсадници със сертификати от района на Йерапетра, но засега сортовете не са местни. Правят се много опити с нови разновидности, които отглеждат пробно за година, две, за да се прецени дали ще са подходящи за условията, но преди всичко се сеят зеленчуци според пазара и търсенето.

Във всички споменати оранжерии на острова опрашването на зеленчуците се извършва по естествен път с пчели, като кошерите се намират вътре в съоръженията. Полезните насекоми не са застрашени от използването на химични средства за борба с вредителите, защото вместо инсектициди, тук използват специално развъдени за целта паразитни осички. 

от Милена Мардова

Юни 2014
Коментари