Начало За нас Реклама Контакти

Трахана или балканска игра на триеница

Снимка за Трахана или балканска игра на триеница

Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия: има я в Турция, България, Гърция, Босна и Херцеговина и Сърбия. Така наречената кисела трахана се оставя да ферментира няколко дни, докато се суши. Сладката се приготвя най-вече за закуска. Дребните сушени късчета се употребяват вместо паста и ориз в супите или 6 с. л. от тях се сваряват в 1 л вода и с получената кашичка се заливат запържени в масло хапки, поръсени със сирене.

Според някои методи поизсушеното тесто се претрива през решето или през сито, затова на някои места е известна и като триеница. В други краища обаче, триеница е отделно ястие - от брашно и подсолена вода, чрез претриване с пръсти, се правят трохички и се пускат във вряща вода.

Вижте рецепта за кисела трахана, обогатена със зеленчуци.

Септ. 2014
Коментари