Начало За нас Реклама Контакти

Т & М – най-старият турски ресторант в София

Снимка за Т & М – най-старият турски ресторант в София

Ако сте попаднали в ресторант Т & М на ул. "Юри Венелин" 34, може да сте сигурни в едно: това е първият турски ресторант в София.

Открит е през 2000 г., което само по себе си е рекорд за софийския пейзаж. Също може да броим за рекорд, че 14 години по-късно малко неща са се променили от ден първи. Първоначалните собственици (името на ресторанта идва от първите букви на имената им) се оттеглят малко след отварянето, а бизнесът се поема от семейство на българка и турчин. Екипът обаче в по-голямата си част се запазва и най-важното – готвачката Севинч Адем е в ресторанта от първия ден до сега. Запазени са напълно и стилът и концепцията на мястото: всичко в атмосферата, обслужването и менюто трябва да навява усещане за малък семеен ресторант.

И така, намираме се в стара софийска къща, на първия й етаж и в двора. Пълно е със саксии с мушкато. Масите са в уютни сепарета, където може да намерите добро уединение. На следващото ниво е терасата – светла, просторна с много зеленина. Вътрешната част с килими, медни съдове, лампи в ориенталски стил по-често се използва през зимата. На една от стените върху табло са закачени снимки от живота на ресторанта: ако съдим по тях, сред клиентите са всички, които се побират в диапазона между Симеон Сакскобургготски, турски дипломати и Азис. Нещо любопитно: обратно на очакванията, клиентите са преобладаващо българи. Въпреки турските студенти и въпреки близостта на ресторанта с турското посолство.

Ако трябва да сме съвсем точни Т & М е по-скоро ресторант за кебап. Не се предлагат риба и морски продукти. Сред най-често поръчваните ястия са кебапите – искандер кебап, кръстен на Александър Велики, хюнкяр беенди (твърди се, че това било любимото угощение на Сюлейман Велики), инегьол кюфте. Деветдесет процента от продуктите тук се доставят от Турция. Става дума за булгур, нахут, червена леща, ориз, тахан, кори за баница. Месото е халал, пристига от Кърджалийско.

Едно от нововъведенията е обедното меню за 9,90 лв., включващо салата, супа, основно ястие и пидето, което е омесено сутринта. Любими за ресторанта са ястията със зеленчуци: бамя, зелен фасул, артишок, тиквичка, постните сармички с канела и стафиди са особено почитано ястие. Разбира се, не е за подминаване мусаката – вкусна и засищаща среща между кайма и патладжани. Популярни супи от обедното меню са мерджимек чорба (пасирана червена леща), езогелин – леща, булгур и домат, джъджък (таратор) - с магданоз, вместо с копър, яйля чорба – с ориз и мляко, а през зимата - курбан и агнешка.

Много приятно впечатление прави табиетът винаги в началото да ни представят малки разядки, наредени върху меден поднос, да ги разгледаме на живо и да си изберем. Това донякъде като че ли компенсира замазаните снимки на ястията в менюто.

Освен бирата "Ефес" и ракъ от съвсем скоро ресторантът е поел и в една интересна и важна посока – турски вина. Първите в случая са тези на избата Каваклъдере.

Ресторант Т & М е консервативно място, в най-хубавия смисъл на думата. Тук се търсят не промени и нововъведения, а запазване и поддържане на познатото и на добрия стандарт. И няма съмнение - след като прави успешно това вече 14 години, значи е избрал правилната посока за себе си.

от Марина Караконова Авг. 2014
Коментари