Начало За нас Реклама Контакти

Светът е в шоколадова криза

Снимка за Светът е в шоколадова криза

Опитайте се да запазите спокойствие, но в света шоколадът вече не стига.

През последната година сме изяли около 70 000 тона повече какао, отколкото е произведено и вече сме във вихъра на най-големия шоколадов дефицит през последните 50 години. Според водещи фирми в бранша кризата ще се задълбочава и през 2020 г. недостигът ще е от 1 000 000 т какао, а през 2030 г. - 2 милиона тона.

Основната причина за това е, че ядем твърде много шоколад, но също:

 • В Гана и Бряг на слоновата кост, където е съсредоточено 70% от производството на какао, сушата унищожава плантациите. Тази климатична аномалия е свързана с глобалното затопляне и положението няма да се подобрява. Трява да се подчертае, че в тези две държави съществува и огромният социален проблем на безогледно, граничещо с робство, използване на детски труд.
 • Какаовите дръвчета повсеместно са нападнати от гъбично заболяване, което унищожава плодовете и това намалява производството със значителен процент.
 • Светът търси все повече шоколад, като новият играч е Китай, който започна да внася сериозни количества от този толкова нетипичен за страната, но все по-търсен там продукт.
 • Изкупните цени на какаото обикновено са твърде ниски за усилията на фермерите и те се отказват да отглеждат дръвчетата, като ги заменят с каучукови. Решението на този проблем може да се намери във fairtrade практиките.

Заради всички тези причини шоколадът ще става все по-скъп, но и все по-търсен.

Учените се опитват да намалят проблема като селектират по-устойчиви на засушаване и заболяване сортове какао, но работата им не успява да смогне на вихрещата се криза, защото каковите дръвчета започват да плодоносят късно, а са нужни поне 10 години да достигнат максималната си продуктивност, така че тя да бъде оценена от селекционерите и новият сорт да започне да се отглежда.

от Людмил Хайдутов Ноем. 2014
Коментари