Начало За нас Реклама Контакти

Пивоварна е победител в първия конкурс „Храната и градът“

Снимка за Пивоварна е победител в първия конкурс „Храната и градът“

Пивоварна Ромбус от Пазарджик е победител в първото издание на конкурса „Храната и градът“, организиран от МЕТРО България, в партньроство с мрежата за местни храни LocalFood.bg, Slow Food България, Gourmet Publishing и Софийска инвестиционна агенция. Подгласници на победителите са три компании от българското Черноморие – ателието за прясна паста и занаятчийски храни Паста МиП, работилница за натурални ръчно правени бонбони Lol&Pop от Варна и хлебарната и пекарна Тезгях, възстановили най-старата фурна в Бургас, построена през 1915 г. Наред с признанието на журито носителят на първата награда печели и финансова подкрепа в размер на 3000 лева, а вторите награди са придружени от чек за 1000 лева.

Победители и подгласници ще получат своите награди на 11 ноември, събота, в Интер Експо Център, гр София, по време на форума за кулинарна култура WiFo 2017 в рамките на GastronomiX, на който МЕТРО България е основен спонсор.

Конкурсът имаше за цел да оцени най-добрите бизнес идеи за традиционни и здравословни храни, инициирани от стартиращи малки и микропредприемачи, все по-предпочитани от жителите на големите градове, търсещи автентичност и качество на продукцията. Той бе предназначен за производители, търговци или фермери в начален етап на дейността си. За първото му издание бяха изпратени 24 предложения от цялата страна. Конкурсът е част от кампанията на МЕТРО, посветена на ежегодния Ден на предприемача – 10 октомври, с който компанията изразява уважението си към всеотдайността и усилията, които собствениците на малкия и среден бизнес влагат в своята работа.

Мнението на журито е, че пивоварна Ромбус, е постигнала за кратко време голям напредък от домашното пиво до класна крафт пивоварна. Пивоварната организира обучения, за да предаде опита си на други млади пивовари. Има много ясен бизнес модел, който следва компетентно и непоколебимо. Ромбус предлага богато разнообразие от различни стилове занаятчийска бира, представя огромната гама от вкусове и аромати, които пивото предлага. Произвежда пивото си по традиционни способи, като използва само естествени съставки - малц, хмел, мая и вода, без компромис по отношение на качеството на суровините.

Паста МиП вече втора година използва продукти от производителите на фермерския пазар във Варна – цвекло, спанак, домати и други, с които приготвя оригинална цветна паста. „Всичко започна като малък уютен проект, местенце, където да похапнете автентична прясна паста и да се чувствате у дома. Ние сме малко ателие за занаятчийски продукти. В нашия асортимент влизат различни ръчно приготвени, натурални продукти. Ръчно наточена прясна паста, горчица от синапено семе, както и други сосове , разядки и изкушения са сред нашите предложения.“, казва в представянето си фирмата.

Работилница за ръчно правени бонбони Lol&Pор създава своите захарни бонбони по традиционни технологии и изцяло от естествени съставки. „Изделията се приготвят пред очите на посетителите. Това е много необичайно и интересно както за възрастни, така и за деца.“, пише в представянето на работилницата.

СИМВОЛ 2006 ООД, Бургас е компания на млади хора с бизнес опит и силна мотивация да развиват нещо традиционно и устойчиво. „Идеята е да върнем на хората вкуса на хляба от детството и да предложим домашен уют с нашите печива! Хлябът, който изчезна отдавна от магазините, и печивата, които домакините вече нямат време да приготвят за своите семейства и приятели!“, казват от фирмата. „Затова създадохме Тезгях - хлебарна и пекарна, в която ще приготвяме хляб и печива на 100 годишна каменна пещ.
 

Ноем. 2017
Коментари