Начало За нас Реклама Контакти

Олиото е призвание за "Балчо"

Снимка за Олиото е призвание за
Соня и Марин Стоянови

Годините, в които едва ли не единствената растителна мазнина за готвене беше слънчогледовото олио без никакъв мирис и вкус, вече са в историята и сега изборът ни е голям и, надявам се, добре информиран. Най-малкото все по-често се прави разлика между студено пресованите масла и рафинираните чрез хексан, безлични на вкус и без важните полезни свойства на натуралните продукти. Огромен дял от растителните мазнини на нашия пазар, добити по чисто механичен път, се пада на зехтина – очевидно произхождащ от страните, в които виреят маслини. Различните от него масла пак са внос от чужбина.

Все пак и в България има продукция на студено пресовани масла, без примеси и консерванти. Част от нея е на софийската фирма Балчо Агро Продукт, чиято фабрика е в пазарджишкото село Огняново.

Началото на Balcho се поставя през 1998 г., когато в пристройка на къщата на машинния инженер Марин Стоянов в София се появява машина за студено извличане на масла. Изглежда, дори тогава е имало достатъчно търсене на натуралните растителни мазнини, защото четири години по-късно бизнесът се разраства и производството се премества в Огняново. Сега там се извличат масла за храна от слънчоглед (шарлан), сусам, орехи, тиквено семе, лен, както и някои, предназначени за козметиката – бадемово, кайсиево, а и съвсем екзотични като маслото от челебитка (нигела, черен кимион), което е катраненочерно на цвят и с много интензивен специфичен мирис.

Продукцията на фирмата не е ограничена само с маслата – в Огняново се правят и тахани: сусамов, слънчогледов и фъстъчено масло. А в каменните мелници, които не се нагряват колкото промишлените и така щадят качествата на зърното, се мелят брашно от двузърнест лимец и съвсем отскоро - от елда. Изобщо целият асортимент на Balcho може да се опише като натурален, без каквито и да е добавки и насочен към потребителите, които държат да се хранят полезно и разнообразно.

Това е лесно с продуктите на фирмата, защото при извличането на маслата се използва само механично въздействие и съвсем леко загряване до не повече от 50° С, които по никакъв начин не променят естественото състояние на мазнините, свободните мастни киселини и ароматните вещества в семената. Затова шарланът има вкус на слънчоглед, сусамовото масло – на сусам, а тъмночервеникавото масло от тиквено семе е с толкова интензивен аромат, че са нужни само няколко капки, за да се овкуси цяла салата.

Интересно е, че за добива на семките се отглежда специален сорт тикви, известен като дамски нокът, който се използва единствено за тази цел. Е, с фирата може да се хранят животни, но те много бързо загниват и затова не са много ефективни. Не така стоят обаче нещата с остатъците от пресоването на семената за олио – те съдържат изключително много протеини, както и известно количество въглехидрати, освен това семките са почистени още при идването им във фабриката, за да се намали триенето при смилането и температурата да не се повишава нежелано. Ето защо така наречените отпадни продукти са търсена, много питателна и лесно усвоима от селскостопанските животни храна.

След пресоването маслата попадат в механична преса за филтриране, където чрез просто прецеждане се отстраняват механични остатъци, които могат да намалят трайността на продукта. Следва наливането им в бутилки от стъкло, които са тъмни, защото светлината също влияе на ароматните масла. Шарланът, изглежда, е по-устойчив на фотоните и се предлага в пластмасова бутилка, но това вероятно има и възпитателна цел – клиентите много по-лесно ще възприемат идеята да използват всекидневно полезното, чисто олио, ако е в опаковка, подобна на тази на масовия рафиниран вариант.

А клиенти май не липсват – продуктите Balcho се разпространяват в някои от големите вериги супермаркети, но и в малки магазинчета за здравословно хранене. Освен качеството на стоките за интереса към тях допринасят и непрекъснатите усилия на екипа за разработване на нови продукти. Сусамовите тахани са поне четири вида – от печен и от суров сусам, пълнозърнест и с ленено семе. Сухото вещество, оставащо от пресоването на маслата, се обработва и се предлага като протеинови брашна от тиквено семе, бадеми, сусам, лен, които се използват като особено любопитни добавки към домашните печива и ги обогатяват както с вкус, така и с белтъци.

„Балчо Агро Продукт“ е семейно предприятие – освен собственика Марин Стоянов в него работи и дъщеря му Соня. Тя е търговски директор и има добър поглед върху интересите на потребителите. Така например през лятото се засилва търсенето на студено пресованите масла, защото изобилстващите пресни зеленчуци се нуждаят от дресинг, докато по време на пости се увеличават продажбите на тахан, който с високото си белтъчно съдържание компенсира недостига на животински белтъци.

Освен в България продукцията на фирмата се разпространява и в много европейски страни, включително и такива с традиции в производството на студено извлечени масла. Контактите с външния свят са и в обратна посока. Макар голяма част от суровините като слънчоглед, лимец, орехи и тиквено семе да са отгледани в България, някои се налага да бъдат внасяни, най-вече понеже е невъзможно да се намерят добре почистени родни семена.

И Соня, и Марин изглеждат съвсем отдадени на фирмата, която са изградили, но и на мисията, която са поели – до осигуряват на своите клиенти качествени, разнообразни и вкусни продукти.

от Людмил Хайдутов Май 2015
Коментари