Начало За нас Реклама Контакти

Новата средиземноморска диета

Снимка за Новата средиземноморска диета
Обновената пирамида на средиземноморската диета в цялостен вид можете да видите като кликнете най-долу на снимката в галерията

Пирамидата на средиземноморската диета се актуализира, за да се приспособи към съвременния начин на живот. Новата схема съдържа количествени и качествени елементи при избора на храните.

Ползите от средиземноморската диета за човешкото здраве и ролята й за превенцията на много хронични болести днес е научен факт. Неслучайно преди две години средиземноморската диета намери място в представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Пирамидата, която я представя схематично, включва всички групи хранителни продукти. Дали една диета ще бъде здравословна или не, това зависи от пропорцията между тези групи и честота, с която се включват в режима ни на хранене.


Но по думите на Организацията за храни и земеделие към ООН (FAO) „прочутата диета, основана на свежи плодове и зеленчуци, е западнала и се намира в замиращ стадий дори на собствената си територия”. Предвид тази по-скоро песимистична ситуация Фондация „Средиземноморска диета” предприе една успешна инициатива: актуализира основното си ръководство в храненето, за да го приспособи към съвременния живот. Новата пирамида на средиземноморската диета е създадена и съгласувана от много международни институции и експерти в различни сфери (хранене, антропология, селско стопанство, социология) и е преведена на няколко езика.

 

Новата версия на полезната хранителна пирамида включва препоръки от културен, социален и кулинарен порядък, присъщи на средиземноморския начин на живот. Новостите не изместват същата логика, по която функционират традиционните хранителни пирамиди, тоест класификацията на храните на различни стъпала, според подобие в характеристиките им и разпределението на групите продукти по-близо до основата на пирамидата или по-нагоре към върха й, в зависимост от препоръчваната честота на консумация.

Качество на средиземно- морското хранене

Ядене не е синоним на хранене. Второто понятие, за разлика от биохимическото разбиране за храната, включва и социални, културни и индивидуални елементи, наред с други като отношение към природата или към здравето. Когато се говори по-глобално за храненето, трябва да се обърне внимание и на готвенето и кулинарните аспекти, толкова характерни за средизимноморската хранителна култура.


Актуализираната пирамида препоръчва по-голяма отдаденост на създаването на храни и ястия, за да се превърне това в отморяваща и забавна дейност, която може да се практикува заедно със семейство, близки и приятели.


В различните групи храни, пирамидата включва и характерните за средиземноморието билкови чайове или настойки, както и типичните ароматни треви и подправки.
Новият вариант на пирамидата отразява важната идея за умереност на порциите, отразена най-горе в схемата. Размерът на порциите би трябвало да е съобразен с известна сдържаност, тъй като заседналият начин на живот на съвременното общество предполага неголяма нужда от енергия.

Препоръки за хранене

По-малко променени, но не и по-малко важни са храните, които включва пирамидата и тяхното разположение в нея. Кои са храните за всеки ден:
• Зърнени храни като хляб, паста, кускус или ориз – най-добре пълнозърнести.
• Пресни зеленчуци и плодове.
• Водата като обичайна напитка (билкови чайове без захар или нискомаслени и слабосолени бульони също допринасят за хидратирането на организма).
• Зехтинът трябва да бъде основната мазнина, използвана за готвене и овкусяване.
• Шепа ядки (без сол), сушени плодове и семки могат да бъдат чудесен аперитив.
• Две дневни порции нискомаслени млечни продукти като кисело мляко или по-малко мазни сирена, могат да допринесат за едно здравословно хранене.
По веднъж или два пъти седмично е добре да се включват:
• Варива, които са чудесен източник на протеини и въглехидрати, и би трябвало да се консумират най-малко два пъти в седмицата.
• Да се редуват риба (две порции), постно месо (две порции) и яйца (от две до четири порции).
• По-рядко може да се включва и червено месо, както и преработени меса.
Препоръката „само понякога и в умерени количества” се отнася до захар, бонбони, сладкиши, сладкарски печива като кифли, кроасани и т. н., подсладени сокове и други напитки, сладоледи, картофен чипс, масло и маргарин и други.

Стил на живот и средиземно- морското хранене

Начинът на живот също се включва в общата концепция за средиземноморското хранене. Препоръките за качество на живот започват с един не толкова очевиден аспект – всекидневната физическа активност. Тази практика, типична за начин на живот в Средиземноморието и възможна заради неговия климат, се изразява в дълги разходки, грижи за градината, по-активни игри на чист въздух и други спортни или физически дейности.


Друг характерен елемент от живота в средиземноморските страни е следобедната почивка или сиестата, която е включена в пирамидата чрез препоръката за „адекватна почивка”. Подобна роля могат да изпълняват например и спокойните разговори между приятели и съседи. Отчита се и важната роля на общуването и съпреживяването, свързани най-вече с храненето – общите обеди и вечери, празничните угощения и прочие.

Екологични елементи

Сред едно толкова богато и разнообразно селскостопанско обкръжение каквото предлага Средиземноморието, и в ерата, в която биологично чистите и местните храни, както и продуктите със защитено наименование за произход играят все по-важна роля, промените извършени от Фондация "Средиземноморска диета" естествено включват и значението на сезонните, свежи и минимално преработени продукти. Те трябва да бъдат с местен произход и произведени с уважение към околната среда, да има акцент върху традиционните продукти, за да се защитава по този начин земеделското и културно биоразнообразие.
 

На 27 и 28 март 2012 в Барселона, в рамките на голямо изложение за храни и напитки Alimentaria ще се проведе ХІ-я Конгрес на средиземноморската диета, по време на който ще се представят и обсъдят резултатите от всички нови проучвания и изследвания по темата.

от Веселина Маринова Дек. 2011
Рецепти по темата
Коментари