Начало За нас Реклама Контакти

Лаврак върху винена паста и пюре от броколи

Снимка за Лаврак върху винена паста и пюре от броколи
80
Време за приготвяне: 80 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Вкусна и изискана, тази рецепта изисква повече внимание за приготвянето си, но се отплаща с незабравимо преживяване за сетивата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за пълнежа:
  2. 400 г броколи
  3. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  4. 1 с. л. зехтин
  5. 1 с. л. лимонов сок
  6. 2 с. л. крем-сирене
  7.  сол и пипер на вкус
  8. за рибата:
  9. 2 лаврака
  10. 1 ч. л. розов пипер, счукан
  11.  сол на вкус
  12. 4 с. л. зехтин
  13. за пастата:
  14. 12 листа лазаня
  15. 200 мл червено вино
  16. 2 с. л. настъргано червено цвекло
  17. 500 мл вода
  18. 1 ч. л. сол
  19. за соса:
  20. 200 мл леко червено вино
  21. 100 мл сметана 35%
  22. 50 г студено масло
  23.  сол и шарен пипер на вкус
  24. 200 г червено цвекло
  25. 50 г тънки оризови нудъли
  26.  семена от нар за гарниране
  27. 100 мл зехтин или олио за цвеклото
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се филетира и се нарязва на еднакви правоъгълни или триъгълни парчета. Поръсва се с розовия пипер и сол на вкус.

  2. 2.

    Броколите се слагат за 3 мин. във вряща подсолена вода, прецеждат се и се слагат във вода с бучки лед да се охладят и да не потъмнеят.

  3. 3.

    В загретия зехтин се слага чесънът, разбърква се и се слагат броколите, разбъркват се за 1 мин., подправят се със сол и пипер на вкус. Пасират се и се смесват с крем-сиренето.

  4. 4.

    Слагат се да заврат виното, цвеклото и водата за пастата с 1 ч. л. сол. Пускат се по два листа лазаня и се варят 4-5 мин., или докато станат al dente, изваждат се и отцеждат.

  5. 5.

    Върху всеки лист се слага по 1-2 с. л. от пълнежа и се завива на руло. Всяко руло се срязва напречно на три. Подреждат се в чинии, завиват се с фолио и се държат на топло.

  6. 6.

    Виното за соса се слага да заври се оставя да изври наполовина. Добавя се сметаната и се оставя още 1 мин. на много тих огън. Подправя се със сол и пипер на вкус и с енергично разбъркване се добавят парченцата студено масло. Отстранява се от огъня и се държи на топло.

  7. 7.

    Рибата се изпържва в сгорещения зехтин за 3 мин. от страната на кожата и още 2 мин. от другата страна.

  8. 8.

    В сторещения зехтин се пускат нудълите на малки порции за по няколко секунди, докато бухнат. Веднага се изваждат и се слагат върху кухненска хартия, за да се поеме излишната мазнина.

  9. 9.

    Цвеклото се нарязва на много тънки кръгчета и се пуска за кратко в сгорещен зехтин. Слага се да се отцеди върху кухненска хартия.

  10. 10.

    Върху рулцата от паста се слага филето и върху него – нудълите, семената нар и цвеклото. Отстрани се слага соса.
     

Опитайте това ефектно ястие с пино ноар The Grape на Domaine Boyar.

Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари