Начало За нас Реклама Контакти

Мъже говорят за храна на WiFo

Снимка за Мъже говорят за храна на WiFo

Последните трима лектори на WiFo 2017, които ще представим са ресторантьор, предприемач и бивш министър. Всеки от тях има своята гледна точка към храната, която ще споделят на 11 ноември от 10.00 часа в зала 6 на Интер Експо Център. Ето кои са тримата господа:

Димитър Николов

Митко Николов и съпругата му Нели дават всичко от себе си, за да реализират мечтите си в България. Те създадоха Багри – първият сезонен ресторант в България, който предлага изцяло местна храна от малки производители и ферми. В Багри, на ул. Добруджа в София, ви очакват натурални храни и напитки от малки земеделци и преработватели, Slow Food продукти и занаятчийски хляб.

Семейството работи и в собствена семейна ферма и зеленчукова градина – така част от продуктите за ресторанта са тяхно производство.

Кои са най-големите предразсъдъци спрямо храната у нас?
Че трябва да бъде евтина, в големи количества и доста често еднообразна.
За да избегнем изчезването на малките производители, а с тях неизбежно и на биоразнообразието, местната икономика и дори в далечен план на дадени отрасли, ние трябва да осъзнаем, че когато пазаруваме локални и сезонни стоки, стимулираме дори и собственото си благополучие. Затова се стремим да обясняваме ежедневно на хората, че дори да имат възможност да консумират вносни и несезонни храни, то често това е в техен ущърб.
Изчезването на фермерите поставя редица проблеми пред поддържането на пазарна цена на съответен продукт и допълнително улеснява вноса на евтини, нискокачествени и бедни на хранителна стойност негови алтернативи. Проблемът е много сериозен и обхваща почти всички отрасли – от транспорта до туризма, и заслужава вниманието на всички ни, не само на държавата, която е поставяна понякога на колене пред бизнеса и е неспособна да въведе контрол дори на вътрешния си пазар.

Какво означава добрата храна?
Добрата храна е занаятчийската, фермерската, тази, с която би трябвало всички да се храним. Тя е приготвена задължително от хора, поддържащи традицията в производството и националната принадлежност. Питателна е и се състои само от качествени суровини, тъй като се е предавала във времето като неувреждаща. Представете си сега някой да опазва и предава рецептата на McDonalds за чийзбургери, доказано предизвикващи редица заболявания при честата им консумация. Кой народ ще запази такава „ценност“? Докато, например, натурално ферментиралите храни са прекрасен начин да съхраним и дори усилим полезната стойност на много видове и типове продукти. Затова туршии, лютеници, крокмач, качамак, веяна риба и дори кисело мляко са все занаятчийски храни.

Споделете една своя мечта... и едно любимо съчетание на храна и вино.
С жена ми Нели мечтаем за спокойствие и хармония с природата сред овощна градина пълна с ранообразие от дървета и зеленчуци, пеещи птички и естествени аромати! Ценители сме на различни комбинации от натурални храни и напитки, много харесваме съчетанието на меко розе с пролетна зелена салата с тиквички, ягоди и фризе.

 

Иван Илчев
Casa Kakau е малка семейна фирма от Пловдив, в която Иван и съпругата му Ивалина произвеждат качествени, натурални и здравославни шоколади по системата bean to bar или „от какаовото зърно до блокчето шоколад“. Предлагат широко портфолио от веган шоколад, за направата на който използват само какао, ядки и сушени плодове, а какаото внасят сами от ферми в Еквадор.

Иван Илчев ще разкаже на WiFo как са започнали и защо, какви са препятствията, какво са постигнали и най-вече защо са го постигнали. Ще акцентира върху простите храни – тези, които съдържат по-малко и само чисти съставки, без химия и стабилизатори, оцветители, консерванти, без следи от и без други ненужни "магически" съставки. Философията, около която е изградено производството им е Natural & Pure и създателите на Casa Kakau вярват, че именно това е ключът към успеха за производителите на храни в близко и по-далечно бъдеще.

 

Д-р Петър Стоянович

Журналист, доцент по история, доктор по философия, кучкар, преподавател, (рибо)ловец, гъбар, политик, министър… Сам Петър Стоянович казва за себе си, че май от всички роли, които е играл в живота, той е най-неразделно свързан с готварството. Преди Коледа ще излезе неговата втора готварска книга – наръчник за прохождащи и напреднали кулинари. И двете книги Така би сготвила баба ти и Така би замезил дядо ти, издания на Gourmet Publishing са манифест за завръщане към добрата стара кухня на бабите и дядовците ни. Освен лични, домашни и приятелски рецепти те съдържат и куп истории за хора и събития, с които авторът сладкодумно предава духа на една епоха и на интересни и забележителни личности. Петър Стоянович е носител на култура, която всички ние, подобно на него, е добре усилено да пазим и възраждаме – едно естествено уважение към добрата домашна храна, която ни събира около масата и ни сплотява, към веселбата, към ритуалите и бохемството.

Настоявайки винаги да нарича нещата с истинските им имена, Петър Стоянович избра за заглавие на презентацията си за WiFo „Помиярството под и на масата“. Д-р Стоянович е сладкодумен и пълен с истории за и около масата.

Програмата на WiFo 2017

Ноем. 2017
Коментари