Начало За нас Реклама Контакти

Мандрата на Harmonica в Мало Бучино

Снимка за Мандрата на Harmonica в Мало Бучино

Те бяха първи и отначало единствени на нашия пазар като български производители на млечни биопродукти. Веднага се чу за тях, разбира се - Маги Малеева е публична фигура и непримирим борец за чиста околна среда и за истинска храна. С продуктите от марката Harmonica днес се занимават активно нейният съпруг Любомир Ноков и съдружникът му Методи Методиев. Маги им е постоянна подкрепа и нещо като флагман и талисман. Тя се намесва в решенията от особена важност. И тримата са истински ангажирани с чистата природа, с чистата храна и със средата, в която минава всеки ден и всеки час от живота ни. Самите те държат да ядат традиционни, истински продукти и също такава храна да предлагат на клиентите си.

Няколко години след началото Harmonica е наложена марка и разнообразието от продукти набъбва. Освен прясното и киселото мляко, произвеждани от мандрата в село Мало Бучино, и кашкавала и сиренето от Старо село, вече има и доскоро напълно дефицитни за пазара ни храни като български био шипков мармалад, боза, тахан, шоколад, рачел от тиква, лютеница, сиропи и други вкусни и чисти храни. Правят се на ишлеме на различни места в страната и всички имат био сертификат, гарантиращ на потребителите, че притежават вкусови и хранителни качества, резултат от естествените процеси в природата, без никакви изкуствени химически добавки на който и да е етап от производството.

Днес и сред конвенционалните кисели млека се намират истински и вкусни, но да не забравяме, че когато се появи Harmonica преди пет години, липсата на добро мляко беше в апогея си. Сега всички пробваме и харесваме (или пък не харесваме) различни марки, но ако някой иска да е сигурен в качеството и вкуса или пък се нуждае от закваска за домашно мляко, то Harmonica е винаги насреща.

Защо е така?

Предимствата са по няколко линии. На първо място суровото мляко идва от две био кравеферми в Троянския Балкан – на семейство Данчеви в Добродан и на семейство Чернокожеви до Белиш. Всъщност идеята за Harmonica възникнала, именно когато създателите й се уверили с очите си, че такива кравеферми има, действат по всички европейски изисквания и че млякото е вкусно, истинско и ухае на билките, които кравите пасат в различните сезони. И да, това е продукт от специално подбрани млекодайни породи крави, гледани на свобода и хранени основно с трева най-малко 200 дни в годината или пък със сено и био фураж, направен в самата ферма. Дори в най-лютата зима стадата се разхождат по няколко часа, което пък гарантира добро здраве на животните. А ако се случи да боледуват, дават им се разрешените за био животновъдството лекарства и млякото на тези животни се отделя за карентен период от две седмици.

Контролът е свиреп и микробиологични тестове се правят при всяко получаване на суровината – както на място във фермите, така и в лабораторията на мандрата. Така продуктите са чисти, без следи от антибиотици, хормони или вредни химикали от замърсена почва или от фуража.

Втора твърде важна особеност е, че млякото Harmonica не се хомогенизира, за разлика от почти всяко друго по магазините. Хомогенизацията е процес, при който мастните глобули се разбиват на съвсем микроскопични частици, за да се получи гладка и еднородна смес – по-бяла и по-устойчива. В мандрата в Мало Бучино обаче всички вярват, че нехомогенизираното мляко, освен вкусен каймак и запазена естествена консистенция, има и предимството ценните му съставки по-лесно да се усвояват от човешкия организъм.

Най-често в мандрите обезмасляват цялото мляко, след което връщат обратно мазнината, за да достигнат нужния процент масленост. При Harmonica тази излишна преработка е избегната и млякото с 3,6% масленост се предлага така, както е издоено – минимумът винаги е налице, но понякога маслеността може да достигне и 4%. По този начин се постига една възможно най-естествена и минимално преработена традиционна храна. За продуктите с масленост 2% суровината се отсметанява и като съпътстващо производство се прави чудесна заквасената сметана с 30% масленост, която може би вече познавате.

Създадено с усмивка

Мало Бучино е на две крачки от София, а мандрата е съвсем в началото на селото отляво. Няма как да пропуснете характерната спретната светлобежова сграда, донякъде наподобяваща алпийска хижа, където всеки е добре дошъл след предварително обаждане. Най-вероятно е да ви посрещнат или д-р Шишкова – специалист по млякото и млечните продукти, или единият от собствениците, Методи Методиев – всъщност всеки от тях ще задоволи цялата ви любознателност и любопитство, и то сладкодумно и изчерпателно.

Тук работят общо 15 човека, а седмично се преработват между 8 и 8,3 тона – това е продукцията на двете биоферми, която се отделя за прясно и кисело мляко и която засега не успява за запълни целия капацитет на мандрата. Хубавата новина е, че скоро се очаква да приключи сертификацията на нова био кравеферма, с която вече имат договорки за партньорство и така има шанс да запълнят седмичния капацитет от 10 тона.

През топлия сезон се използва и овче мляко от Старо село, с което произвеждат киселото мляко смес в съотношение 1:1 с кравето. Правят се и опити с биволско мляко. Продукцията включва и айрян, заквасена сметана, плодови млека с био конфитюри и млечни десерти с био захар и екстракти от липа, бъз, ванилия.

Важно е какви хора правят храната ви, нали? Като влезете в мандрата и тръгнете по стъпките на процеса, от суровото мляко до готовите продукти, виждате операторите на машините и технолозите – не, всъщност виждате само очите им, нали тук всички, включително посетителите, винаги са в пълно снаряжение от шапка, маска, престилка и калцуни. На хигиената в тази модерна европейска био мандра може да завидят доста болници. Затова само ви става ясно, че повечето хора са млади - работата си вършат леко, пъргаво и отдадено. Вече на двора, през почивката, виждате и лицата им огрени от усмивки.

Процесът накратко

От млекоохладителните вани, в които суровината постъпва в мандрата, тя се насочва към пастьоризатора, където минава на струя през загрети до 93° С пластини, а оттам попада в съда за задържане - 20 минути на същата температура са достатъчни, за да унищожат опасните микроорганизми като се запазват максимално вкусът и полезните свойства на млякото. После според продукта, за който е предназначено, се охлажда до към 42° С – за кисело мляко и до 4° С – за прясно, и се подава за разливане.

В съда за кисело мляко се пуска живата закваска и се разбърква добре. После машината го разлива в кофичките, те се запечатват и се оставят на топло (45° С), където престояват около 5-6 часа. Готовото мляко се изважда от топлата камера да отпочине около 20 минути и се вкарва в студената - за охлаждане.

Няма как да пропуснем и самата закваска – почти митичните бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Д-р Шишкова разказва, че в мандрата използват най-висококачествени български сухи закваски. Сухи, тъй като само така се постига стандартизирано качество. Киселото мляко се получава благодарение на добре преценено съчетание от двата микроорганизма. Веднъж попаднали в прясното мляко, те изграждат симбиотична връзка помежду си и само заедно успяват да оцелеят и да изиграят ролята си в процеса на вълшебната ферментация.

Същата закваска използват за сметаната, както и за айряна – също много сполучлив и харесван продукт със собствена технология. За него затоплят до 45° С смес от 70% прясно мляко и 30% филтрирана витошка вода и добавят закваската. Оставят го в топлата камера и точно, когато стане най-вкусен, го слагат на студено, за да запазят вкуса му. 

Скоро на пазара ще се появят и малки количества масло Harmonica, което ще се предлага само в трите магазина БиоМаг.

Все по-устойчиво

Подобно модерно производство на вкусна и чиста храна неизбежно предизвиква уважение, особено, когато човек види с очите си колко мисъл и старания се влагат, за да стане целият процес възможно най-щадящ за околната среда и да се намаляват отпадъчните продукти. От известно време котелът, който затопля пастьоризаторите и съдовете за задържане, е преустроен и гори само орехови черупки (около 30 тона годишно) – отпадъчен материал на фирма, произвеждаща био орехови ядки за износ.

Предстои да се реши и проблемът с опаковките, който никак не е лек. „Стъклените буркани и шишета изискват извънредно стриктно измиване и дезинфекция, което пък означава допълнителни разходи на препарати, вода, енергия, оборудване и т.н.“, казва Методи. „И ако се сложи на кантар, не е ясно кое ще излезе по-малкото зло. Идеята е да минем на хартиени опаковки. Сега капачките са хартиени, с много лек найлонов филм. Има и такива кофички – въпрос на време е да ги сменим. Вероятно ще пуснем пробна серия отначало. И друга идея имаме - да разливаме кисело мляко в глинени съдове.“

При Harmonica идеи изобщо не липсват, затова и продуктите се увеличават и разнообразяват постоянно – вече са над 25, всичките създадени с отговорност и уважение към традиционните знания и към природата, всичките чисти и вкусни. Всъщност каквато би трябвало да бъде цялата ни храна.
 

от Веселина Маринова Март 2014
Коментари