Начало За нас Реклама Контакти

Кулинарно кино в Сан Себастиан

Хелън Мирън в "На един черпак разстояние"

Четвъртото издание на Culinary Zinema – специалната секция, посветена на гастрономията, в рамките на престижния филмов фестивал в Сан Себастиан, ще се открие на 20 септември 2014 с филма на известния режисьор Ласе Халстрьом The Hundred-Foot Journey (На един черпак разстояние) – вкусна комедия, с носителката на Оскар Хелън Мирън в главната роля, и с продуценти Стивън Спилбърг и Опра Уинфри.

Програмата на тази секция през 2014 включва общо единайсет филма – седем пълнометражни и четири късометражки. Прожекциите им по традиция ще бъдат съпътствани от тематични вечѐри, приготвени от прочути готвачи, които ще се проведат в Basque Culinary Center и в ресторантите Mirador de Ulía, Ni Neuи Tenis Ondarreta. Повечето прожекции с вечѐри са разпродадени близо два месеца предварително.

THE HUNDRED-FOOT JOURNEY (На един черпак разстояние)

филм на Ласе Халстрьом с Хелън Мирън в главната роля

Мадам Малори, чиито класически френски ресторант в южна Франция е удостоен със звезда от Мишлен, управлява с твърда ръка в кухнята, но е изправена пред тежко предизвикателство, когато индийско семейство наема къщата от другата страна на улицата и отваря свой ресторант. Логично е да бъде обявена война, но младият Хасан, който все още изучава тайните на занаята, разбира, че е по-добре да почерпи от опита на съседите. Резултатът е омайващо вкусен.

ГОРИЧКА – ЛЯТО/ЕСЕН

режисьор Хуничи Мори (Япония) 

Яж, за да живееш. Готви, за да ядеш. Ичико се храни от земята и черпи енергия от нея. Начин на живот, при който всичко е взаимосвързано. Филм, който описва четирите годишни времена в Япония. Прости, но създадени с въображение рецепти, които възбуждат апетита.

БРУКЛИНСКИ ФЕРМЕР (късометражен)

режисьор Майкъл Тибурски (САЩ)

Колектив от градски фермери в Ню Йорк, нарекли себе си Brooklyn Grange (Бруклинската задруга), започва изграждане на ферма върху най-големия покрив в света в един от най-мощните световни градове.

FOODIES

Томас Джаксън, Шарлоте Ланделиус, Хенрик Стокаре (Швеция - Холандия) 

Интересът към висшата кулинария е нараснал лавинообразно. Влизаме в света на най-влиятелните хора в гастрономията: фудитата. Една субкултура на критици от кулинарни блогове, чиято мисия е да ядат в най-добрите световни ресторанти. Чрез това подробно проучване получаваме достъп до най-специалните ресторанти на планетата и се запознаваме с група кулинари, вманиачени в храната – колкото странни, толкова и очарователни.

НЕРУА, ПЪТУВАНЕ КЪМ СЪЩНОСТТА (късометражен)

режисьор Иван Минямбрес Уркихо (Испания)

Документален филм, който търси корените и детайлите на проекта, чиито създател е шеф-готвачът на ресторант Nerua в музея Гугенхайм в Билбао - една концепция, която отива отвъд кулинарията.

КАЛМАРИ В СОБСТВЕН СОС (късометражен)

режисьор Хавиер Гутиерес (Испания)

Художникът Хуан Вич и готвачът Хавиер Гутиерес сътворяват всеки от тях собствена версия на ястието калмари в собствен сос. Без думи, в пълно мълчание, всеки върши работата си.

В ТЪРСЕНЕ НА ГАСТОН

режисьор Патрисия Перес (Перу - САЩ)

Едно пътешествие из перуанската кухня по следите на прочутия шеф-готвач Гастон Акурио в неговата мисия да използва кухнята като социално оръжие за промяна на страната. Историите, мечтите и вкусовете на една страна, която всекидневно изживява могъществото на кухнята.

HOZOUR / PRESENCE (късометражен)

режисьор Хосеин Расти (Иран)

Всяка година в едно малко иранско селище по време на седемдневния траур за третия шиитски имам, едно специално ястие, наречно abgoosht се предлага на повече от 5000 души. Хората приготвят храната и хляба, а през това време тихо напяват религиозни песни.

RECIPE

Новият филм на утвърдения сингапурски режисьор Ерик Ку (Бъди с мен, Тацуми) е история за връзката между една жена и възрастната й майка посредством любовта на двете към кухнята.

SOUL OF A BANQUET

Режисьорът Уейн Уонг ни отвежда в света на Сесилия Чанг, жената въвела в Америка автентичната китайска храна. Филмът е едновременно вкусно кулинарно шоу и вълнуващ портрет на Чанг.

STEAK (R)ÉVOLUTION

Документален филм на французина Рубиер Франк

Кулинарно пътешествие в търсене на най-добрите стекове по света. Животновъди, фермери, месари, готвачи, историци и търговци от целия свят (Франция, Италия, Испания, Швеция, Белгия, Великобритания, Щатите, Канада, Япония, Аржентина, Бразилия) ни разказват своите тайни. 

от Меню Септ. 2014
Видео
Коментари