Начало За нас Реклама Контакти

Индия отвръща на Ice Bucket Challenge с ориз

Дете дарява ориз на мъж с физически увреждания за Rice Bucket Challenge

От миналия месец социалните мрежи са залети от нов феномен, подобен по идея, но, о, радост, не и по смисъл на Owling, Harlem Shake и Planking. Ice Bucket Challenge обединява политици, знаменитости и обикновени хора в благотворителната кауза за събиране на средства за проучвания на амиотрофичната латерална склероза. Кратките клипове показват как тези хора се заливат с кофа, пълна с лед, и отправят предизвикателство към свои колеги, приятели и, разбира се, съперници. Предизвиканият трябва в рамките на 24 часа да отговори с леден клип или да дари голяма сума пари на здравни организации.

Смразяващата мания е популярна най-вече в САЩ и Великобритания, а от няколко дни и Индия се включи по подобен, но явно съобразен с настоящите нужди на обществото, начин в новия интернет мийм. 

Rice Bucket Challenge започва преди броени дни във фейсбук и предизиква всеки да дари кофа ориз на някой нуждаещ се. В публикуваната снимка се отбелязват имената на приятели на дарителя в стремеж да бъдат подтикнати да продължат кампанията.

За петте си дни съществуване Rice Bucket Challenge набра над 50 000 фена, най-вече от родината си Индия. Макар страната поне от десетилетие да има стабилен икономически растеж, повече от 30% от хората са принудени да преживяват всеки ден с по-малко от 1,80 лева. За мнозина от тях оризът е най-важният източник на калории и хранителни вещества.

Кампанията е създадена от Манджу Латха Каланидхи, която работи в института Oryza в Хайдарабад, където проучва местните общности и достъпа им до различни разновидности на житното растение. "Миналия петък (22 август - бел. ред.) се заинтересувах от тези ice bucket клипове," разказва г-жа Каланидхи за mumbaimirror.com, "Учудих се, че индийци също се бяха включили. Беше много странно да гледам индийци да пилеят толкова оскъден ресурс като водата."  И продължава: "Четири милиона индийци нямат достъп до ориз, а предизвикателството е просто. Вземете кофа с ориз, дарете я на някой нуждаещ се, направете снимка, публикувайте я с #RiceBucketChallenge и отбележете приятелите си, които искате да предизвикате. Тези, които не могат да изпълнят предизвикателството, нека отидат до най-близката правителствена болница и да дарят 100 рупии."

от Людмил Хайдутов Авг. 2014
Видео
Коментари