Начало За нас Реклама Контакти

Габриеле Савини - от Адриатика до София

Снимка за Габриеле Савини - от Адриатика до София

Човекът, който от няколко месеца е шеф-готвач или executive chef на хотел „Хилтън” в София, без съмнение владее изкуството да пречупва по свой и модерен начин традициите на своя италиански край. Роден е в Сенигалия, неголямо пристанище на Адриатическо море, северно от Анкона в областта Марке и морето, на чийто бряг е роден и отрасъл, до голяма степен определя вкуса му към живота и професионалните му пристрастия. След като завършва държавния ресторантьорски и хотелиерски институт в Рим, събира още знания и опит в прочути ресторанти из цяла Италия, за да се върне у дома и да открие собствен рибен ресторант – един от най-любимите и известни в областта. В продължение на шест години Габриеле и съпругата му, която е сомелиер, се отдават тялом и духом на своето заведение, за да го превърнат в царство на рибните и други морски специалитети: „Израснах от дете с тази култура на прясната риба и работата ми е силно повлияна от нея. В Италия, когато минат повече от 48 часа, рибата вече не може да се продава като прясна.” 

Адриатика и морската храна

„Анкона и Сенигалия са царството на мидите”, разказва Габриеле, „най-вече белите миди vongole, и сред най-типичните местни ястия са паста или ризото але вонголе. И изобщо морската храна. Любима на всички е и пържената дребна риба - барбуни, попчета, сардини, също бейби калмарчета и скариди. Високо ценим морския език, морската лястовица, дребната акула, от която правим супата brodetto, която е по-скоро морска яхния. Само в моя край има поне 5 различни рецепти за бродето. В Пезаро, Чивита Нова, Анкона, Асколи, Сан Бенедето – навсякъде в региона ми ще намерите различни варианти на едни и същи рецепти. Заради това в чужбина е трудно да убедиш някого, че именно това тук е оригинален бродето – обикновено човекът е ял малко по-различен вариант. В Италия има 21 области със специфична кухня – например моята, на Марке, е напълно различна от сицилианската – Сицилия е минала през арабско, турско и испанско господство, които силно са й повлияли. А ние в Марке заедно с Умбрия и Лацио сме били под папско владичество, затова не е било допустимо кухнята да бъде луксозна и прекалено пищна, както е в Сицилия – там е наистина един танц на вкусовете. Нашата кухня е семпла.”

Тук шеф-готвачът стига до същността на италианската кухня изобщо – до онова, което постоянно обяснява навсякъде извън страната си:„Главната тайна на всяка италианска кухня е в продуктите. Какво означава оригинална италианска кухня? На първо място са нужни продуктите – от конкретни места и съвършено пресни. Дайте ми откъснати днес или вчера зеленчуци, дайте ми уловена днес риба и вълшебството е почти готово.”

Професионални идеи и принципи

На Габриеле Савини не му е твърде присъщо да говори за философия в своето професионално готвене – малко претенциозно му се струва. От друга страна, очевидно е, че влага в работата си много мисъл. „Харесвам простота в чинията, всеки да може да разбере и разпознае вкусовете. Но е добре клиентът да открие 3-4 вкуса и може би самият той да реши как да ги смеси – ястието трябва да танцува, не бива да е плоско и неподвижно. В едната лъжица се усеща един вкусов аромат, а може би в следващата ще е същият, но смесен с още един и после още един. Колегите, които твърдят, че консистенцията на храната в устата се превръща също във вкус, са напълно прави: харесва ми играта с хрупкавото, с кремообразното, с мекото и лекото, с пяната и т. н. – от комбинацията им може да се получи нов вкус. Не ме разбирайте погрешно – аз харесвам крайностите и екстравагантностите в авангардната кухня на готвачи като Феран Ардиа и Хестън Блументал и уважам техните концепции и техники, защото изтласкват границите на професията ни нагоре и напред. Но докато се занимавах с ресторанта си, установих, че те просто прекалено бързо препускат напред, а клиентите се опитват задъхано да ги следват. И до голяма степен остава една бездна между тях."

Пътят към „Хилтън”

Докато върти ресторанта си в Сенигалия, Габриеле попада по работа в Санкт Петербург, в Гранд-хотел „Европа” на „Невски проспект”, където F&B мениджърът го поканва за шеф-готвач. „Имам собствен ресторант, не мога”, логично отговоря той. Но шест месеца по-късно променя намеренията си – и странно, защото заветната мечта на всеки запален по работата си шеф-готвач е да има собствен ресторант. Синьор Савини обаче е имал достатъчно причини да приеме кариерата в хотелиерския бранш. По онова време се създава обществено настроение срещу по-класните и скъпи ресторанти, а и правилата на играта се променят прекалено често. Но най-вече работата е твърде много и двамата с жена му нямат секунда време за личен живот и за децата си. Затова продава ресторанта и отива на работа в Петербург. Две години по-късно го канят в „Хилтън” - Дубровник, после следват Букурещ, Евиан и сега София, където вероятно ще остане поне 2-3 години.

„За момента има няколко промени в ала карт менюто на ресторант „Сезони”, тъй като решихме да направим кухнята по-средиземноморска. Не италианска, а средиземноморска. Ингредиентите са горе-долу едни и същи, а и можем да вземем идеи от Северна Африка, Гърция, Турция... Липсват ми съвършено пресните продукти, с които постоянно работех в моя ресторант. Но когато става въпрос за бизнес, трябва да смениш малко гледната точка. Във веригата човек се научава да съчетава в оптимално съотношение качеството на продуктите и вложените умения със стойността на храната и интересите на клиентите. По-рано усвоих ценни знания в готварското изкуство, сега като executive chef се уча на бизнес. Да, в кухнята на всеки хотел влагаш своя вкус, знания и умения за готвенето и продуктите, но основното е да се научиш да балансираш.”

Прочетете целия текст в брой 61 на списание МЕНЮ.

от Веселина Маринова Окт. 2012
Рецепти по темата
Коментари