Начало За нас Реклама Контакти

Фермерски пазар "Римската стена"

Снимка за Фермерски пазар

Е, доживяхме. След много десетилетия прекъсване в София най-накрая има законен фермерски пазар. От миналата есен в задната част на пазара „Римската стена“ всяка събота се събират жадни за вкусни и ясни продукти хора, които, докато пазаруват, с радост и интерес говорят с производителите.

Да, правилно прочетохте – не с търговците, а с производителите. С някои от тях като Росен от екоферма Елата и Веси от драгомирската биоферма за билки и подправки Павлови сте се срещали и при нас. При импровизираните щандове от бидони и палета, хитроумно направени от талантливите хора от „Трансформатори“, същите, които изрисуваха електрическите табла в София и премениха Альоша в Пловдив, може да се срещнете и с много други герои на земеделския труд. Като Мита Кирацова от Троян, която прави в своя град чудесни сладка и конфитюри от горски плодове и бели череши или пък с ивайловградското чудо „Биотерра“ – невиждано в България сдружение от седем (да, 7) производители, които заедно създават биотаханджийница. На пазара има и мед от Ботевградско, Врачанско и Русенски Лом и вино от Родопската яка. Зеленчуците, плодовете и ядките идват от цялата страна, а хлябът е направен от неизбелени пълнозърнести брашна. Интересът е огромен – пазарът започва в 11 и продължава до 15 часа, но към края вече почти нищо не е останало за продаване. Но пък е останало чувството на задоволство. Купувачите ще похапнат вкусно с храна, за която знаят откъде идва и как е отгледана, а производителите за пореден път ще разберат, че работата им е ценена и извънредно необходима.

Повечето от земеделските производители на пазара са с биосертификати, а останалите са регистрирани по законовите правила. Обръща се особено внимание на това стоките да са с етикети, които да удостоверяват произхода и състава им.

Приятно неочакванo инициативата е подкрепена от Столична община и общинското предприятие „Пазари Изток“, а идеята и подтикът идват от архитект Димитър Паскалев, един от пламенните архитекти от „Група Град”. Случайно той се свързва с екипа на „Хранкооп София” – неформалната организация, която вече няколко години осигурява достъпа на столичани до качествени продукти чрез система за общи доставки с предварителни заявки. Вече изградената мрежа от производители лесно се пренася и в условията на открит пазар. В момента от екипа на „Хранкооп” с координирането на пазара се занимават Ралица Касимова и Николай Генов. Помага им Албена Георгиева, която освен това всяка събота предлага домашна юфка и различни конфитюри, най-забележителният от които е от киви, произведени в семейната ферма в Петрич. Разбира се, в сезона има и пресни плодове оттам.

Един от най-важните принципи на „Хранкооп” е доверието между потребители и производители. Същият принцип е заложен и в създаването на фермерския пазар. Ралица, Ники и Албена организират регулярни срещи с производителите, за да посрещнат техните идеи и нужди. Тези срещи напоследък зачестяват, защото властите са узрели за почти пълна трансформация на „Римската стена“ във фермерски пазар. Идеята е част от закритите павилиони и постоянните сергии да се обособят в биозона, заета само от производители. Все още окончателен план няма, но намерението е заявено от всички заинтересувани страни. Дори и от тази на жителите на квартала. Много от тях все още си спомнят кипящия живот на малкия пазар до късните 80 години на миналия век. Дълги години след това щандовете стояха опустели и дори в момента не всички от тях се използват. Но от миналата есен съботните дни са изпълнени с хора и усмивки, често предизвикани от организираните празници и специални събития като свободна размяна на семена и различни работилници.

Това е само началото на нова общност, изградена на взаимното доверие и постоянството на производители и потребители, които заедно отстояват желанието и правото си за по-добър, по-честен и по-вкусен живот. 

от Людмил Хайдутов Апр. 2014
Коментари