Начало За нас Реклама Контакти

ESSEDRA, балканският проект на Slow Food, получи важно отличие

Снимка за ESSEDRA, балканският проект на Slow Food, получи важно отличие
© Иво Данчев

На 29-ти януари 2015 г. на церемония в Брюксел бяха обявени победителите за Комуникационните награди за ОСП (Обща селскостопанска политика) на Европейската комисия. В раздела за комуникация с обществеността Slow Food проектът ESSEDRA получи трето място. Проектът е финансиран от ЕС и се изпълнява от организации от 8 балкански държави, между които и Slow Food в България.

ESSEDRA (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas - Природосъобразно и устойчиво социо-икономическо развитие на селските райони) цели да подкрепи процеса на интеграция към ЕС на Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Хърватия и в същото време да създаде условия за запазване на тяхната идентичност, да демонстрира невероятното кулинарно разнообразие и занаятчийските храни на тези държави. Част от задачите на проекта е издирването и проучването на традиционни продукти и автохтонни породи и сортове, които да бъдат включени в Slow Food каталога на застрашените храни Съкровищница от вкусове.

Високата оценка от журито от Европейската комисия за проекта е обусловена от „ефeктивно справяне с дилемата, пред която се изправят хората от присъединяващите се страни за разбирането им на Общата селскостопанска политика. В ясно построената си кампания ESSEDRA използва интелигентен мрежов подход, за да разкрие погрешните схващания за ОСП на Балканите.“

 

от Меню Февр. 2015
Коментари