Начало За нас Реклама Контакти

Ден на Майката Земя 2011

Снимка за Ден на Майката Земя 2011
Снимка: © Боряна Пандова от Кабинка

На 10 декември световната мрежа на Slow Food ще отбележи Деня на Майката Земя като в същото време ще подкрепи проекта „1000 градини на Африка”.


За трета поредна година на 10 декември отбелязваме Деня на Майката Земя. На този ден членове, производители от президиумите, местни общности, готвачи, учени и младежи от Slow Food ще отдадат значимото внимание на местната храна и хората, които я произвеждат, съхраняват и популяризират. Ще бъдат организирани обществени дискусии, дегустации, вечери с производители, посещения във фермите и кампании в подкрепа на устойчивото производство на храни и биоразнообразието. Миналата година бяха проведени 1 150 събития в 125 страни. Тук можете да видите събитията, които се организират по целия свят тази година.


В страните от Европейския съюз много от инициативите са свързани с предприетата от Slow Food кампания в подкрепа на една справедлива, екологосъобразна и демократична нова Селскостопанска политика. Документът „Към една нова Обща селскостопанска политика” разкрива проблемите, които съществуват днес в селското стопанство и производството на храни и предлага конкретни решения при реформата на Общата селскостопанска политика, които са фокусирани главно върху дребномащабното производство и младите хора.


Тази година международната мрежа на Slow Food ще подкрепи един много амбициозен и пълен с предизвикателства проект: създаването на 1000 градини в Африка, в училищата, селата и градовете. Тези градини се управляват от местните общности, използват се устойчиви селскостопански техники (компостиране, биологична борба с вредители и болести по растенията, рационално използване на водата) и се отглеждат местни сортове, като се създават смесени насаждения от плодни дръвчета, зеленчуци и медицински растения. Досега, с помощта на щедри дарители от цял свят, са създадени почти 400 градини, в които участват 300 африкански общности от 20 страни. Прочетете повече за „1000 градини на Африка” и дайте своя принос този проект да се осъществи.

Български събития, посветени на Деня на майката Земя:

8 декември 2011
Slow Food Бела Речка в „Павилион” (София, ул. „Оборище” № 37)
Конвивиум „Бела Речка” организира предколедна благотворителна вечер, посветена на Деня на майката Земя. От 19:00 часа ще започне дегустация на уникална козя извара, която ще бъде проведена от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България. Изварата ще се комбинира с разнообразни местни продукти – чушки, черен хляб, сладка... За да подкрепите конвивиума ще можете да си закупите бурканче извара или друга вкусотия от Бела Речка, която ето ще ви примами да го посетите. От 20:00 часа участниците ще могат да опитат вкусните гозби на българския Северозапад и да чуят затрогващи истории от този красив край.

9 декември 2011
Печене на хляб и угощение край пещта в "Кабинка" (София, ул."Ивац войвода" № 9)
Ще се празнува от обяд с дегустация на изпечените на жар от Мария и Мартин пици, гевречета и чабати. Край пещта ще клокочи бавно сготвен смилянски боб, а гхи-то от краве масло ще можете да опитате след 15:30, когато ще започне да излиза пълнозърнестият квасен, ръчно омесен хляб. И понеже празникът без вино не е пълен, там ще бъдат и симпатичните хора от изба Орбелус, които произвеждат вино от биологично чисти лозя. Можете да заведете и малките граждани – занималнята на Кабинка ще е отворена цял ден и ще има кой да забавлява дечурлигата.

10 декември 2011
В село Черни Вит край Тетевен ще се срещнат представители на конвивиумите в София, Черни Вит, Троян и Шипково. Гостите на селото ще посетят училищната зеленчукова градина и ще чуят как децата смятат да разнообразят своето меню в училищния стол. В Черни Вит се изгражда първият пазар „Плодовете на Земята” в рамките на проект “От сигурна храна към суверинитет на храната. Граждани и местна власт за нова парадигма в Европа за намаляване на глада в света", финансиран от ЕК. Пазарът ще бъде изграден в близост до църквата на селото и ще представлява не само пазар, но и център за организиране на събития в подкрепа на „вкусните, чисти и честни” храни на България и региона. В него ще се организират дегустации за деца и възрастни, демонстрации на кулинарни традиции от региона и други прояви, които ще популяризират гастрономическата култура на Тетевенския край. Срещата ще продължи в с. Глогово, където ще се спретне вкусна трапеза от ястия, приготвени от гостите и домакините. Основната тема за обсъждане е как да се мобилизират усилията на местните общности за откриване, съхраняване и бъдещо развитие на традиционните храни от Балкана.

Ако желаете да вземете участие във форума, моля да се свържете с Цветан Димитров, ръководите на конвивиум „Черни Вит”: 0889521027, kmetstvo_cherni_vit@abv.bg или Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България: 0885 432 540, dessidim3010@gmail.com.

от Меню Дек. 2011
Коментари