Начало За нас Реклама Контакти

Боб от Амстердам разказва за холандската кухня

Снимка за Боб от Амстердам разказва за холандската кухня

Трябва да призная, че приятелството с Боб ван де Санде от Амстердам ми даде много – съвсем неусетно и неосъзнато. Първо: самото приятелство. Защото е сърдечен, естествен и винаги предлага някаква различна, разумна и добра гледна точка и подход към нещата.

Второ: научих за холандската кухня толкова, колкото за половинвековния си живот не бях успяла. Защото Боб е талантлив шеф-готвач, който знае много за родната си кулинарна традиция, а и умее да разкаже – трезво и неангажиращо. Не случайно е и опитен и добър учител по готварство.

Трето: припомних си, че човеците са свободни да следват сърцето и поривите си. Не мина много време, след като се влюбиха с приятелката ми и той напусна сигурната си, сравнително лека и добре платена работа в амстердамския Институт за космически изследвания, за да заживеят в София заедно. Нямаше (и все още няма) идея дали скоро ще се занимава отново с професията си, но пък страстта му към археологията – към историята, енергиите и смисъла на древните камъни намери в нашата и в съседните страни добра храна.

Има и четвърто, и пето, но най-важното е, че Боб обича да приготвя храна за хората край него. Без задължения и без никаква показност, просто му е приятно. Кои са двете най-важни съставки в кухнята, ще ви попита в даден момент... ЛЮБОВ И ВНИМАНИЕ. Love and attention. Когато един добър човек и умел готвач поднесе вечеря, приготвена с любов и внимание, преживяването си заслужава.

Интересен е и въпросът каква е вечерята. Ами най-вероятно е да бъде в индонезийски стил, а не в типичен холандски – например различни видове пикантен ориз и уханни сосове. В големите градове като Амстердам, Ротердам и Хага са свикнали от векове с подправките, ароматите и вкусовете на Индонезия, Суринам и още стотици други страни. Холандия, тази велика търговска и бивша колонизаторска нация, е врящ котел от всякакви етноси и култури, и градовете й са пълни с продукти и подправки от цялата планета. (В Амстердам живеят хора от повече нации, отколкото в Ню Йорк или Лондон!) Така че съвременната холандска кухня е фюжън. Конкретното влечение на Боб към индонезийските вкусове идва от майка му, която е страхотен кулинар и е усвоила усета и уменията на своята майка, живяла дълги години в Индонезия. Боб трудно склони да представи в „Меню“ обикновената холандска кухня. Но веднъж съгласил се, го направи по най-вкусния и интересен начин, както ще се уверите от рецептите на следващите страници.

„Старата холандска кухня е фермерска, проста, бърза, питателна и здравословна – храна, която ти дава сили да работиш цял ден. Изразява се в картофи, зеленчуци и парчета месо. Но пък от тези съставки може да се постигнат безброй различни вкусове и тъй като холандците мразят да хвърлят храна, често остатъците от вчера се превръщат в чудесен обяд днес.“

Наред с ресторантите от цял свят по улиците на град като Амстердам се предлагат някои типични холандски вкуснотии. Ето пет от тях, препоръчани от Боб:

 • пататс или пържени картофи - много хрупкави отвън и меки вътре, често придружени с майонеза или разнообразни сосове, между които индонезийски фъстъчен сос сате
 • прясно осолена херинга – продават я в специални павилиони, обикновено с накълцан лук и с парченца кисела краставичка
 • прясно изпържени закуски или хамбургери от характерните стени-автомати
 • пушена змиорка – топи се вкусно в устата и е най-добре да се купи от някой пазар, където ще ви я завият в амбалажна хартия
 • стриди – има ги във всякакви варианти, но най-прочутите в Амстердам са леко сготвените топли стриди от китайския ресторант „Нам Кей”.

Историите на Боб за храната в Холандия са много. И сто процента след тях ще ви се прииска да се пошляете из Амстердам или по брега на морето, или из ливадите и фермите. Докато дойде този момент, ви предлагаме да приготвите у дома някоя от автентичните рецепти, които холандският шеф-готвач представя тук. 

Холандските рецепти на Боб ван де Санде:

от Веселина Маринова Апр. 2015
Рецепти по темата
Коментари