Начало За нас Реклама Контакти

Аюрведическа кухня

Снимка за Аюрведическа кухня

Древно и богато

Аюрведа е хилядолетно индийско познание, което включва, както различни клонове на медицината, така и масажи, употребата на билки и други лечебни субстанции, упражнения, очистителни практики, правилно хранене, а също магии и заклинания. Разделът, разглеждащ храненето, обхваща избора на подходяща храна и хранителен режим за отделния човек чрез точно комбиниране на съставки и подправки в рецептите. Обръща внимание на разбирането на качествата на различните продукти за постигане на балансирани комбинации в ястията, както и на спазването на определени принципи на приготвяне и отношение към храната.

Петте елемента

За разбирането и прилагането на аюрведическите постулати ще се спрем на петте основни елемента – ефир (етер), въздух, огън, вода и земя. Те възникват в началото на съществуването и всеки е породен от предходния и наследява неговите качества. Петте елемента се комбинират по двойки, за да се получат трите доши. Това са характеристики, които управляват всичко съществуващо – от часовете на деня, през сезоните, до нас, хората, като цялостни индивиди, състоящи се от физическо тяло, душа, качества на характера и т.н. Познанията ни за дошите и определянето на индивидуалния тип доша разкрива начините, по които всеки човек може да постигне баланс в живота си.

Трите основни доши

Вата доша: Изградена е от въздух и етер и се свързва с принципа на действието. Вата управлява всичко в тялото, което се движи – кръв, нервни импулси, отделителни процеси. Хората с преобладаваща вата са непостоянни, леки, с бърз и жив ум. Дисбалансът при тях води до безпокойства, безсъние, запек. За да бъдат в равновесие, се препоръчва да консумират храни, които са топли и влажни, да избягват сухите и студени ястия, напитки и време, да следват определен дневен режим, за да регулират склонността си към импулсивност.

Пита доша: Позната е като огнената доша, въпреки че е съставена от огън и вода. Хората с такава характеристика са енергични, действени натури с изявени лидерски и организационни качества и обичат реда. Тя управлява способността да опознаваме и възприемчивостта ни. Излязлата от равновесие пита се проявява като гняв, раздразнителност, осъждане и критикуване на всичко заобикалящо. За да бъде в равновесие, човек с преобладаваща пита е добре да избягва прекалено лютите, кисели и солени храни, да спазва умереност във всичко и да консумира повече охлаждащи храни и напитки.

Кафа доша: Състои се от елементите земя и вода и е отговорна за лимфната и ендокринната система, секрецията и т.н. Това е най-устойчивата доша. Хората под нейно влияние се разболяват по-трудно и не губят лесно равновесие, те са любвеобилни и състрадателни. Излизането на кафа от равновесие води до увеличаване на телесното тегло, хормонални нарушения и др., а любвеобилността се превръща в нездрава привързаност. Подходящи за кафа са диетите с повече изсушаващи и загряващи съставки.

Разбира се, никой не е под влиянието само на една доша. Всеки тип има подвидове, а и човек обикновено е комбинация от трите основни водещи типа с преобладаваща една, две или три доши. Уникалността винаги се запазва, защото съотношенията никога не са еднакви. Също така, всеки има доша, с която се е родил, и такава, под чието влияние е в момента. Първата се определя от опитен аюрведически лекар и е неизменна, подобно на зодията, а втората може да бъде определена чрез тестове. На помощ на дошите за постигане на равновесие идват две неща. И това са:

Шестте основни вкуса

Те отново са комбинации от петте основни елемента по двойки и на принципа на допълването ни дават информация кой вкус е подходящ за постигането на баланс за дадена доша. Сладкото се състои от вода и земя и в по-умерени количества е подходящо за вата доша; лютото е от огън и въздух и влияе добре на кафа доша; соленото е от огън и вода и е удачно за вата, но изважда пита от равновесие; горчивото (въздух и етер) не се препоръчва за вата; стипчивото/тръпчивото (въздух и земя) е полезно за пита, защото охлажда огъня, а киселото, огън и земя, е най-подходящият вкус за вата, умерено за кафа.

Трите основни вида храни

Аюрведичната кухня е вегетарианска. В нея се използват и млечни продукти, но яйца и риба не се допускат. Освен това тя класифицира храните на три основни вида, според качествата, полезността и цялостното им въздействие. Първи са сатва храни и се отнасят до всичко, което е добро, свежо, жизнено. Тук влизат зърнените храни, семената, ядките, добре узрелите и пресни плодове и зеленчуци, медът, прясно приготвените млечни изделия. Следващият вид храни са раджас. Те са свързани с нашите страсти и тук се включват силно изявените пикантни вкусове, стимулантите като чай и кафе и др. Последният вид са тамас храните, които са под знака на невежеството. Тук влизат замразените, консервирани храни, ферментиралите и престоялите, както и загнилите плодове и зеленчуци.

Невъзможно е да се обобщи познанието на Аюрведа в кратък материал, но това е добра изходна точка за всеки, който прояви по-задълбочен интерес към тази необятна тема.

от Надежда Петкова
Материалът е подготвен с консултацията на Юрий Ковачев , специалист по ведическа кухня.

Май 2008
Коментари