Начало За нас Реклама Контакти

2013 - Международна година на киноата

Снимка за 2013 - Международна година на киноата
"Бъдеще, засято преди хиляди години"

Международната година на киноата е обявена от ООН с цел да се популяризират производството и знанията за тази южноамериканска култура, както и да се признаят заслугите на местното население на Андите, което поддържа и съхранява киноата чрез традиционни практики и в хармония с природата. Инициативите, свързани с проекта, ще бъдат ръководени от FAO, Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Една от основните задачи на ФАО е редовно да разпространява информация за състоянието на производството на храни, ценообразуването и предлагането им. Сегашната ситуация разкрива проблеми с наличието на храна, достъпа до нея и начините на използването й. Киноата има потенциал да помогне за решаването на всички тези предизвикателства. Тя може да се отглежда успешно почти навсякъде и е с добри добиви. Ето защо през 1996 г. ФАО включи киноата в списъка на най-переспективните за човечеството земеделски култури.

Официалното начало на Международната година на киноата ще се проведе в седалището на Организацията на обединените нации в Ню Йорк на 20 февруари. За събитието към Жозе Грациано да Силва, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие, ще се присъедини президентът на Боливия Ево Моралес, който е специален посланик на FAO за Международната година на киноата.
 

от Меню Февр. 2013
Рецепти по темата
Коментари