Начало За нас Реклама Контакти

11 причини да се откажем от газираните напитки

Снимка за 11 причини да се откажем от газираните напитки

Свикнали сме с началото на юли да започват и горещините. С покачването на температурите нараства и консумацията на газирани напитки, които често са обвинявани за редица социално значими заболявания. Сайтът telegraph.co.uk обобщава 11 причини да се откажем от т.нар. разхладителни напитки.

1.

Те може да повишат риска от рак 

Съществуват много изследвания, които са съсредоточени към връзката между различни типове рак и консумацията на газирани напитки. Те показват, че:

 • изпиването само на две безалкохолни със захар на седмица повишава количеството на инсулина, произведен от панкреаса и може да удвои риска от рак на тази жлеза.

 • едно безалкохолно на ден може да увеличи вероятността от развитие на рак на простата с 40%.
 • само кутийка и половина на ден може да увеличи риска от рак на гърдата при момичетата.
 • някои от оцветителите в газираните напитки може да причинят рак.

2.

Те може да увеличат риска от сърдечни заболявания
Изследователи от САЩ са открили пряка зависимост между приемането на храни с добавена захар, каквито са много от газираните напитки и фаталните случаи вследствие на сърдечносъдови болести. Те твърдят, че изпиването на три кутийки на ден (около 1 л) може три пъти да увеличи риска от заболяване на сърцето.

3.

Газираните напитки може да доведат до диабет
Доказано е, че безалкохолните с добавена захар увеличават броя на случаите на диабет. Според изследване, проведено между 1990 и 2000 г., повишената консумация на подсладени със захар напитки е допринесла за 130 000 нови случая на диабет.

4.

Те могат да предизвикат увреда на черния дроб
Изследване от 2009 г. Разкрива, че напитките със захар могат да причинят затлъстяване на черния дроб, а изпиването само на две кутийки на ден може да го увреди.

5.

Безалкохолните може да ни направят агресивни
Изследане, проведено между тийнейджъри, открива връзка между консумацията на газирани напитки, насилието и склонността да се носи оръжие. Изследователите установяват, че дори подрастващите, които изпиват само по две кутийки на седмица, са много по-агресивни към приятелите си, а тези, които консумират 5 и повече кутийки седмично с по-голяма вероятност са пили алкохол или са пушили поне веднъж през предходния месец.

6.

Те могат да предизвикат преждевременно раждане
Датско изследване на 60 000 бременни жени показва, че за тези, които са консумирали напитки, не зависимо дали газирани или не, с изкуствени подсладители, е било по-вероятно да родят преждевременно. Смята се, че тези синтетични вещества предизвикват изменения на матката.

7.

Газираните напитки може да променят мозъците ни
Така както влияят на останалта част на телата ни, безалкохолните променят протеиновите нива в мозъка, което може да доведе до хипрактивност.

8.

Те причиняват преждевременно състаряване
Фосфатите, използвани при проиводството на газирани безалкохолни, както и на много преработени храни, ускоряват процеса на стареене. Това се отнася не само за образуването на бръчки, но и за усложнения, които са свързани с напредването на възрастта като хроничи бъбречни заболявания и калциране на кръвоносните съдове.

9.

Безалкохолните могат да предизвикат ранен пубертет
Изследвания на 5583 момичета между 9 и 14-годишна възраст, проведени в Медицинското училище на Харвард, разкриват, че тези, които пият по една и половина кутийки безалкохолно на ден получават първата си менструация по-рано от момичетата, които не го правят. Това съответно води и до повишен риск от рак.

10.

Те може да ни правят дебели
Това твърдение може да е очевидно, но това, което може би не знаете, е, че диетичните безалкохолни може драстични да повлияят на добрата ни форма. Изследване разкрива, че обиколката на талията на консуматорите на диетични газирани напитки нараства три пъти повече от тази на хората, които не пият безалкохолни, а този темп е още по-висок при любителите на недиетичните варианти.

11.

Те може да повишат риска от болестта на Алцхаймер
Учени от САЩ установяват, че мишки, всекидневно хранени със захарния еквивалент на 5 кутийки безалкохолни, имат по-лоша памет и два пъти повече пептидни плаки в мозъка, свързани с болестта, от животните, хранени без добавена захар. Това изследване предполага, че газираните напитки може би имат връзка с болестта на Алцхаймер.

Лятната алтернатива на газираните питиета са прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове, както и всяка от следващите рецепти на МЕНЮ: 

          

Леден плодов чай             Зеленчуков коктейл         Лимонада от диня

          

Ягодова лимонада            Леден розов чай                Млечен коктейл

от Меню Юли 2015
Коментари