Начало За нас Реклама Контакти

Веган брауни с червено цвекло и малини

Снимка за Веган брауни с червено цвекло и малини
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Сладостта балансира горчивото какао, затова и цвеклото е чудесен избор за постния експериментален десерт със съблазнително напластени вкусове на шеф Ивелина Иванова. Малините пък освен с уникалния си аромат уравновесяват землистия сладък вкус със своята вълшебна свежест.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 500 г червено цвекло
  • 2 ч. л. олио за цвеклото
  • 150 г пълнозърнесто брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • ½ ч. л. морска сол
  • 180 мл кокосово масло
  • 180 г тъмен шоколад
  • 200 мл глюкоза
  • 50 г кафява захар
  • 50 г годжи бери или стафиди, по желание
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. ч. пресни или замразени малини
  • за глазурата:
  • 150 г тъмен шоколад
  • 100 мл кокосово мляко
  •  малини и мента за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Цвеклото се обелва и всяка глава се слага върху парче алуминиево фолио с 1 ч. л. олио. Завиват се на пакетчета и се пекат във фурна загрята на 170° С около 80 мин. или докато цвеклото омекне. Нарязва се на парчета и се пасира. Необходима е 1 ч. ч. от пюрето.

  • 2.

    Смесват се заедно брашното, содата, бакпулверът и солта.

  • 3.

    На водна баня се стопяват нарязаният шоколад и кокосовото масло. Прибавят се глюкозата, ванилената захар, оцетът, пюрето от цвекло, сушените плодове и брашното. Накрая внимателно се слагат малините.

  • 4.

    Сместа се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се около 35 мин. на 170° С, докато започне да се отделя от стените на формата, но не бива да се препича. Охлажда се.

  • 5.

    За глазурата кокосовото мляко се загрява и с него се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи и леко се сгъсти. Залива се браунито. Когато се втвърди, се нарязва и се гарнира с малини и мента.

  •  
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари