Начало За нас Реклама Контакти

Царевични ньоки със сос от синьо сирене

Снимка за Царевични ньоки със сос от синьо сирене
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ньоките са важна част от огромното семейство на прясната паста, защото се приготвят много лесно. С тях няма нужда да точите внимателно и фино или пък да притежавате лъскава машина за паста, за да се потопите в автентичните италиански вкусове.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. ½ ч. ч. царевичен грис
  2. ½ ч. ч. пшенично брашно
  3. 200 г рикота или фина извара
  4. 50 г пармиджано, настъргано
  5. 1 ч. ч. пасирана печена тиква или пасирани сварени моркови
  6. 1 яйце
  7. 1 ч. л. нарязана прясна салвия или сушена
  8.  сол и пипер на вкус
  9. за соса:
  10. 100 г горгонзола или друго меко синьо сирене
  11. 100 мл сметана
  12. 100 мл прясно мляко
  13.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Замесва се меко тесто от гриса, брашното, рикотата, пармиджаното, тиквата, яйцето и салвията. Не се бъркат прекалено дълго.

  2. 2.

    С лъжичка се взема от тестото, овалва се в брашно и се оформят сферични или по-издължени ньоки, които се прекарват по най-грапавата страна на кухненско ренде, за да се надупчи повърхността им.

  3. 3.

    Кипват се 2 л вода с 1 ч. л. сол. Ньоките се пускат във врящата вода да къкрят, докато изплуват. Изваждат се с решетеста лъжица.

  4. 4.

    Сгорещяват се млякото и сметаната. Слага се натрошеното сирене и се разбърква, докато се разтопи.

  5. 5.

    Ньоките се сервират със соса и с листенца салвия.


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари