Начало За нас Реклама Контакти

Тиквен сладкиш

Снимка за Тиквен сладкиш
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Освен интересен готварски експеримент, необикновеният постен тиквен сладкиш без брашно е и невероятен десерт, подходящ за празник и за делник.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1.  за основата:
  2. 150 г лешници, смлени
  3. 100 г фини овесени ядки
  4. 3 с. л. кафява пудра захар
  5. 3 с. л. олио от гроздови семки
  6. 3 с. л. кокосово или друго растително мляко
  7.  за пълнежа:
  8. 500 г тиква, почистена и обелена
  9. 300 мл кокосово или соево мляко
  10. 5 с. л. нишесте
  11. 1 ч. ч. кафява пудра захар 
  12. 1 ч. л. канела
  13. 1 щипка смлян карамфил
  14. 1 ч. л. ванилена захар
  15. 1 ч. л. портокалова захар
  16. 1 ч. л. джинджифил
  17. 2 с. л. стопено кокосово или какаово масло
  18.  за гарниране:
  19. 200 г печени парченца тиква
  20. 20 г орехови ядки
  21. 2 с. л. зърна нар
  22. 1 с. л. мед

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Овесените ядки се пускат да се смелят фино в блендер. Разбъркват се със смлените лешници, захарта, маслото и млякото. Сместа се притиска по дъното на намаслена форма за печене с подвижни стени. Запича се 10 мин. във фурна, загрята на 170° С.

  2. 2.

    Тиквата се слага в тавичка и се пече 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато омекне. Пасира се.

  3. 3.

    Млякото се разбърква с нишестето, захарта, маслото и подправките. Смесва се с тиквата. Сипва се в запечената кора и се слага във фурната на 160° С за още 40 - 45 мин. Охлажда се и се сервира с мед, орехи, нар и запечени парченца тиква.


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари