Начало За нас Реклама Контакти

Телешко с фъстъци и хрупкав лук

Снимка за Телешко с фъстъци и хрупкав лук
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Във виетнамските ястия месото е в малки количества и най-често е приготвено стър-фрай в уок. Така е и в тази рецепта на Ан Фам от inansroom.com и Inanskitchen.com.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г оризови спагети
  • 400 г телешко месо от бута
  • 3 скилидки чесън
  • 25 г пресен джинджифил, нарязан на ситно
  • 1½ с. л. рибен сос
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 200 мл олио
  • 2 глави кромид лук
  • 150 г пържени фъстъци
  • ½ връзка пресен кориандър
  • ½ връзка пресен джоджен
  • 150 г кълнове от мунг боб или соя
  • 1 зелена салата или айсберг
  • 1 лайм
  • 1 люта чушка, по желание
  • за соса:
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. рибен сос
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. захар
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 2 малки люти чушки, нарязани на ситно
  • 1 ч. ч. гореща вода 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризовите спагети се сваряват във вряла вода с малко сол. Готови са, когато с пръсти могат да бъдат откъснати. Изцеждат се и се изплакват под силна струя студена вода, за да не се слепят.

  • 2.

    Телешкото месо се измива, подсушава се и се изчиства от жили и мазнини. Нарязва се напряко на влакната на колкото се може по-тънки филийки. Две от скилидките чесън се счукват на ситно и се добавят към месото заедно с джинджифила, рибения сос, солта и пипера. Размесва се добре и се оставя да престои 30 мин.

  • 3.

    Лукът се нарязва на тънки ивици, запържва се до златисто в олиото и се отцежда, като мазнината от пърженето се запазва.

  • 4.

    В уок се загряват 3 с. л. от мазнината от пържения лук. Останалата скилидка чесън се нарязва на филийки и половината от тях леко се запържват, колкото да пуснат аромат. Слага се половината телешко месо и се разбърква с много бързи, енергични движения не повече от 3 мин. Според вкуса месото се оставя леко розово или съвсем сготвено, спира се бъркането, оставя се 30 секунди да пусне сок и се маха от котлона. По същия начин се приготвя и останалото месо.

  • 5.

    Фъстъците се счукват на едро. Пресните подправки, кълновете и салатата се измиват и се подсушават. Салатата се накъсва на ръка.

  • 6.

    За соса чесънът се счуква на ситно, добавят се останалите продукти и се разбъркват с горещата вода.

  • 7.

    Сервира се в купа или дълбока чиния, като последователно се слагат салатата, кълновете, пресните подправки и оризовите спагети. Заливат се с 1 черпак сос. Добавя се телешкото месо с малко от соса му. Отгоре се поръсват пържените фъстъци и запърженият лук. Поднася се с допълнителна чинийка с малко кълнове, салата, пресни подправки, парченце лайм и по желание люти чушки. 


Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари