Начало За нас Реклама Контакти

Телешки стек върху плоча от сол с огретен от сладки картофи

Снимка за Телешки стек върху плоча от сол с огретен от сладки картофи
80
Време за приготвяне: 80 минути + 36 часа за стековете
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Без съмнение първокласните рибай рол стекове, които са без кост, изискват специален повод. Точно тогава е и подходящото време да се сдобиете с плоча от хималайска сол, която да обогати кулинарните ви възможности.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • за стековете:
  • 2 рибай рол стека с дебелина поне 2,5 см
  • 2 с. л. зехтин extra virgin
  • 50 г масло
  •  настъргана лимонова кора
  •  лимонов сок
  •  млян кимион
  •  пушен червен пипер
  •  мащерка
  •  зелен пипер
  •  плоча от хималайска сол
  • за огретена:
  • 500 г сладки картофи, обелени и нарязани на тънки кръгчета
  • 100 г шалот, нарязан на полумесеци
  • 1 с. л. масло
  • 150 мл сметана
  • 1 стрък салвия
  • 1 стрък розмарин
  • 1 ч. л. лимонови корички
  • 50 г пармиджано, настъргано
  • 100 г трохи от пресен хляб

Начин на приготвяне

  • 1.

    Стековете се подсушават се и се слагат на решетка в хладилника за 36-48 часа.

  • 2.

    Темперират се на стайна температура за 60 мин. Намазват се с много тънък слой зехтин и се поръсват със смлян зелен пипер.

  • 3.

    Шалотът се слага в сгорещеното масло и се разбърква на умерен огън, докато придобие карамелен цвят. Добавят се салвията и розмаринът. Разбъркват се 1-2 мин. и се налива сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавя се пармиджаното.

  • 4.

    Сладките картофи се подреждат в намаслена тавичка. Заливат се със сметановата смес. Поръсват се с трохите. Запича се в загрята фурна на 180°С около 40 мин или докато картофите омекнат и трохите се зачервят.

  • 5.

    Маслото за стековете се разбърква с подправките, оформя се на калъп и се слага в хладилника

  • 6.

    Плоча от хималайска сол се загрява постепенно до висока температура на котлона в продължение на 20-30 мин.

  • 7.

    Слагат се стековете и се обръщат на всеки 60-90 сек., като се притискат. Пекат се до желаната степен на готовност – около 5 мин. за мидиум.

  • 8.

    Готовите стекове се оставят да починат 3-4 мин. в чиния, за да пуснат и отново да поемат соковете си. Върху всеки се слага парче от ароматното масло да се стопи.

  • 9.

    Стековете се нарязват върху дъска и се подреждат в чинии.

  • 10.

    Отделените сокове се разбъркват със стопеното масло и се изливат върху нарязаното месо. Сервира се с парче от огретена.


Подходящи типове вина
Ян. 2018
Още подобни рецепти
Коментари