Начало За нас Реклама Контакти

Телешки стек с розов сос

Снимка за Телешки стек с розов сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Три вида алкохол, доста пипер и малко кимион придружават крехките телешки стекове и хрупкавите морковчета в тази бърза рецепта, подходяща за всяка една вечеря - семейна или официална.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 4 парчета телешко бонфиле по около 200 г всяко
  • 2 с. л. шарен пипер
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • 2 с. л. джин или коняк
  • 200 мл червено вино
  • ½ ч. л. царевично нишесте
  • 1 с. л. маринован зелен пипер, по желание
  • ½ ч. ч. сметана
  •  сол на вкус
  • за гарнитурата:
  • 500 г дребни моркови
  • 2 с. л. масло
  • 1 ч. л. кимион
  • 200 мл вермут
  • 1 с. л. лимонов сок
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шареният пипер се смила. Стековете се посоляват и се поръсват с пипера. Притискат се, за да залепне добре.

  2. 2.

    Зехтинът и маслото се сгорещяват в тиган и стековете се запичат на умерен огън от всяка страна по 3 мин. Изваждат се и се слагат, завити във фолио, на топло до сервирането.

  3. 3.

    В същия тиган се слага конякът. Запалва се и когато изгасне, се налива виното. Оставя се да се редуцира наполовина. Слагат се зеленият пипер, сметаната и сол на вкус. Разтваря се нишестето с 1 с. л. вода и се добавя в соса, за да се сгъсти леко.

  4. 4.

    Морковите се почистват и се запържват в сгорещеното масло заедно с кимиона. Добавят се лимоновият сок и вермутът. Посоляват се и се оставят да поврат на силен огън, докато поомекнат и сосът се сгъсти. Трябва да останат леко хрупкави.

Подходящи типове вина
Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари