Начало За нас Реклама Контакти

Телешки стек с карамелизиран лук

Снимка за Телешки стек с карамелизиран лук
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сладко-киселите сосове към печеното месо са класически кулинарен похват, който позволява безкрайно разнообразие в съчетаването на продуктите. В този случай: сушени кайсии, балсамов оцет и лук, все съставки с характер и чар.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 стека х 200 г от бонфиле
  • 4 с. л. зехтин
  • 50 мл балсамов оцет
  • 400 г лук, нарязан на полумесеци
  • 4 сушени кайсии, ситно нарязани
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Стековете се поръсват с шарен или черен пипер от двете страни. Оставят се да постоят на стайна температура 20 мин.

  • 2.

    Лукът се сипва в половината от загретия зехтин и се разбърква на умерена температура 10 - 15 мин., докато се карамелизира. Слагат се кайсиите, разбъркват се и се добавя балсамовият оцет. Оставя се да се редуцира до сиропообразна консистенция.

  • 3.

    Загрява се тиган на умерена температура, сипва се лъжица от останалия зехтин и се слагат стековете. Изпичат се по 4 мин. от едната страна и още 3 мин. от другата. Покриват се с алуминиево фолио за 5 мин., преди да се сервират.

  • 4.

    Поднасят се с карамелизирания лук.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари