Начало За нас Реклама Контакти

Телешки кюфтенца в азиатски стил

Снимка за Телешки кюфтенца в азиатски стил
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Силните подправки с цитрусов аромат и лека пикантност са запазената марка на много от ястията в Източна Азия. Този отличителен белег, както и свежата комбинация от зеленчуци, чудесно допълват телешките кюфтенца с техния деликатен вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г телешка кайма
  • 2 с. л. вермут или бяло вино
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 2 скилидки чесън, ситно скълцани, за каймата
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. рибен сос, по желание
  • 300 г китайско зеле
  • 2 големи моркова, нарязани на тънки лентички
  • 2 печени чушки, нарязани на лентички
  • 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
  • 1 с. л. соев сос
  • 1 скилидка чесън за зеленчуците
  • 1 с. л. оризов или ябълков оцет
  •  олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Каймата се омесва с виното, джинджифила, чесъна, пипера, лимоновата кора, лимоновия сок и рибния сос. Оформят се малки кюфтенца и се слагат в хладилника да постоят 20 мин.

  2. 2.

    През това време се нарязват зеленчуците. В 4 с. л. загрято олио се изпържват по 6-7 кюфтенца до златисто. Ако има нужда, се добавя още малко олио. Оставят се на топло.

  3. 3.

    В 2 с. л. от мазнината, в която са пържени кюфтенцата, се слагат празът и морковите и се разбъркват, докато омекнат. Добавят се чушките и китайското зеле, разбъркват се 1-2 мин. и се слагат соевият сос, оцетът и ситно нарязаният чесън. Връщат се кюфтенцата. Поднасят се с варен ориз.


Подходящи типове вина
Дек. 2009
Още подобни рецепти
Коментари