Начало За нас Реклама Контакти

Телешка супа със зеленчуци

Снимка за Телешка супа със зеленчуци
160
Време за приготвяне: 160 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Телешкото и говеждото месо са с различни качества и свойства в зависимост от коя част на животните са добити. Затова за варени и задушени ястия се използва по-жилаво месо т.е. с по-голямо съдържание на колаген например от плешката или джолана. При дългата топлинна обработка колагенът се разтваря и леко сгъстява супата.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 1 кг телешко месо от плешката
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 1 глава лук, ситно нарязан
  4. 1 ч. л. чесън на прах
  5. 1 ч. л. риган
  6. 1 щипка сушен розмарин
  7. 1 ч. л. сушена мащерка
  8. 1 дафинов лист
  9. 2 едри моркова, нарязани на кръгчета
  10. 1 ч. ч. целина, нарязана на малки кубчета
  11. 1 ч. ч. зелен фасул – пресен, замразен или консервиран
  12. 1 ч. ч. бамя – прясна, замразена или консервирана
  13. 400 г консервирани домати на кубчета
  14. 2 картофа, нарязани на едри кубчета
  15. ½ ч. ч. по-дребна паста
  16. 3 с. л. пресен магданоз, ситно нарязан
  17.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на пържоли, намазва се със зехтина и се изпича от двете страни на грил или грил-тиган за по 4 мин. на умерен огън.

  2. 2.

    Месото се нарязва на кубчета и се слага в голяма тенджера. Добавят се лукът, чесънът, риганът, мащерката, дафиновият лист, морковите и целината. Всичко се залива с 2,5 л студена вода и се сварява на тих огън за 90 - 120 мин. или докато месото стане много крехко.

  3. 3.

    Слагат се зеленият фасул, бамята, доматите и картофите. Оставя се да поври още 20 - 30 мин.

  4. 4.

    Слага се пастата и се вари според упътването на опаковката – около 4-5 мин.

  5. 5.

    Накрая се добавя магданозът, подправя се със сол и черен пипер и се сервира.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари