Начало За нас Реклама Контакти

Телешка капама

Снимка за Телешка капама
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

През Банско тече река Глазне. Старата част на града нарича себе си с гордост "отсам Глазне", а на по-новия квартал на западния бряг на реката му викат с малко пренебрежение "оттам Глазне". Та отсам Глазне като кажеш "капама" се знае, че това е зимно ястие с много видове месо, с кисело зеле, евентуално сърми и т.н. Прочетат ли в града на Паисий, че наричаме тази рецепта "капама", ще ни изкарат може би за показ на мегдана, защото от оригинала е останало малко. Но ако нямаше новаторство светът щеше да спре да се върти, нали?! Наздраве на банскалии!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г телешко месо
  • 3 с. л. олио
  • 2 връзки пресен лук, нарязан
  • 3 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 200 г домати, обелени и настъргани
  • 100 г масло
  • 100 г моркови, нарязани на ситно
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 люта чушка
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се измива, обезкостява се и се нарязва на кубчета. Изпържва се в сгорешеното олио.

  2. 2.

    След 10 мин. се прибавят доматите, морковите, сол и черният пипер. След 5 мин. се слагат лукът, чесънът, лютата чушка, магданозът, дафиновият лист и маслото. Всичко се разбърква добре и се изсипва в глинен или друг огнеупорен съд, залива се с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и се слага във фурната да се пече на 180°С до готовност. Сервира се с пържени или задушени картофи.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари