Начало За нас Реклама Контакти

Сладки с тахан за Великден

Снимка за Сладки с тахан за Великден
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Сусамовият тахан има специфичен горчив вкус, който подчертава характерния аромат на меда и идеално хармонира със свръхсвежите лимонови нотки.

СъставНеобходими продукти за 30 - 40 броя

  • 75 мл вода
  • 200 г светло кафява захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
  • 3 с. л. мед
  • 3 с. л. глюкоза
  • 250 г масло
  • 2 с. л. сусамов тахан
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 650 г брашно
  • 500 г кралска глазура
  •  гелови сладкарски бои
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Смесват се водата, захарта, ванилията, медът, глюкозата и лимоновата кора. Щом всичко заври, се сваля от огъня и се добавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се до хомогенна смес и се сипва содата. Разбърква се добре. Слага се ванилената захар. Охлажда се до стайна температура. Добавя се таханът.

  • 2.

    Добавя се брашното и се омесва на средно меко тесто. Увива се с фолио и се охлажда най-малко 2 часа.

  • 3.

    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 3 мм. Изрязват се сладките.

  • 4.

    От тестото може да се направи и кутия. Изрязват се с хартиени шаблони 2 кръга с диаметър 17 см и 19 см и две ленти с дължина 28 см и ширина 5 см.

  • 5.

    Сладките се пекат 8 - 10 мин. на 200° С. След като се втвърдят и поизстинат, се изваждат от тавата. Лентите за кутията се оставят около минута в тавата и още горещи се увиват около кръга с диаметър 17 см. Оставят се да изстинат и да се втвърдят.

  • 6.

    Кралската глазура се разбива според указанията на опаковката до твърди връхчета за шприцоване на решетката и фините елементи. Консистенцията на глазурата за запълване на сладките трябва да бъде по-течна – ако в средата на купата се прекара острието на нож, следата трябва да се затвори след 10 сек. Гъстотата се регулира с добавяне на чаена лъжичка вода. По-течната глазура се оцветява по желание.

  • 7.

    Първо се очертават контурите на сладките и след това се слага по-течната глазура. Сладките се заравняват, като много леко се потупват по плота и се клатят енергично наляво-надясно, сложени върху масата. Сладките може да се покрият и с тънко разточено оцветено захарно тесто.

  • 8.

    За да се направи бродерията, с тънък накрайник № 1,5 се прави гъста решетка. След като засъхне решетката, се поставят точки в квадратчетата, за да се имитира бродерия. Може да се добавят цветни перли, бонбони и малки цветчета от захарно тесто за украса.

  • 9.

    По същия начин се украсява и кутията, като преди това двете части на стените се обличат със захарно тесто, украсяват се с айсинг и след като засъхне, се залепват с айсинг около основата.

  •  

Галерия
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари