Начало За нас Реклама Контакти

Пикаронес

Снимка за Пикаронес
30
Време за приготвяне: 30 минути + 90 минути за втасване
II
Степен на трудност - Средна

Типични за улиците на Лима, тези перуански гевречета са били измислени по времето на испанското вицекралство Перу (XVI – XIX век).

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г брашно
  • 125 г обелена тиква
  • 125 г обелени сладки картофи
  • 2 ч. л. семена от анасон
  • 7 г суха мая или 20 г прясна
  • ½ ч. л. сол
  •  oлио за пържене
  • за соса:
  • 120 мл меласа от захарна тръстика или 100 г мека захар мусковадо
  • 1 пръчка канела
  • 3 зърна карамфил
  •  портокалова кора
  •  зелени смокинови листа или 2-3 сушени смокини

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквата и картофите се нарязват на малки кубчета, заливат се с 200 мл вода и се слагат заедно с анасона да врат на умерен огън за 30-40 мин., докато почти се превърнат в пюре. Разбърква се с дървена лъжица, за да се хомогенизира. Охлажда се и се разбърква с маята.

  • 2.

    Прибавя се ¾ от брашното и се разбърква с лъжица. Постепенно се прибавя останалото брашно. Тестото трябва да стане меко и пухкаво, малко по-меко от това за пица. Покрива се и се слага да втасва за около 90 мин.

  • 3.

    За сиропа се смесват меласата или захарта с 120 мл вода и се варят на слаб огън около 10 мин. Консистенцията трябва да бъде като на мед. Прибавят се останалите съставки  и се вари още 2 мин.

  • 4.

    Загрява се поне 3 см олио в дълбок тиган.

  • 5.

    Ръката се потопява в солена вода, вземат се 2-3 с. л. от тестото, оформя се на топка само с пръстите на едната ръка без палеца. С палеца в средата се прави дупка и се оформя пръстен. Внимателно се слага да се пържи в тигана. Гевречетата се пържат около 2 мин. от всяка страна, докато се зачервят. Отцеждат се върху кухненска хартия. Сервират се по 2-3 гевречета, залети със соса.
     


Ноем. 2018
Още подобни рецепти
Коментари