Начало За нас Реклама Контакти

Сицилианско гърне

Снимка за Сицилианско гърне
180
Време за приготвяне: 180 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Бавното готвене във фурна позволява на вкусовете и ароматите на месото, зеленчуците и подправките в тази средиземноморска рецепта да се смесят по неповторим и съблазнителен начин.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 кг телешки шол, нарязан на парчета
  • 500 мл бяло вино
  • 2 с. л. коняк или ракия
  • 3 с. л. зехтин Extra Light
  • 2 дафинови листа
  • 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 с. л. натрошена мащерка
  • 100 г бекон, нарязан на тънки парчета
  • 250 г свинско месо от корема, нарязано на малки парчета
  • 4 моркова, нарязани на резенчета
  • 2 глави лук, нарязан на резенчета
  • 3 домата, обелени и нарязани на резенчета
  • ½ ч. ч. черни маслини
  • 2 с. л. настърган магданоз
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 с. л. нарязан пресен розмарин
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се маринова от предния ден. Разбърква се с виното, коняка, зехтина, чесъна, мащерката и черен пипер на вкус. Оставя се в хладилника за 12 часа.

  2. 2.

    Към маринованото месо се прибавят беконът, свинското месо, морковите, лукът, доматите, маслините и подправките. Всичко се разбърква.

  3. 3.

    Ястието се покрива и се пече на 180°С около 2 ½ ч., като се разбърква един-два пъти, или докато месото стане крехко.

  4. 4.

    Ястието се сервира, поръсено с пресен магданоз, с варени картофи или паста.


Подходящи типове вина
Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари