Начало За нас Реклама Контакти

Постен ябълков сладкиш

Снимка за Постен ябълков сладкиш
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Постните десерти са рядкост, но това не бива да ни спира от сладък край с ябълков вкус на Бъдни вечер.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за пълнежа:
  • 3 средни ябълки, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 дюля, нарязана на кубчета
  • ½ ч. ч. горски плодове, пресни или замразени
  • 1 с. л. натурално царевично нишесте
  • 100 г кафява захар
  • 40 мл лимонов сок
  • ½ ч. л. смлян джинджифил
  • за коричката:
  • 150 мл студен зехтин памъс или друго растително олио
  • 250 г брашно
  • 6 с. л. кафява захар
  • 100 г бадеми, нарязани на пръчици
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. лимонова кора

Начин на приготвяне

  • 1.

    Плодовете се смесват и се разбъркват със захарта, нишестето, лимоновия сок и джинджифила. Сипват се в тавичка или друг топлоустойчив съд за печене с диаметър 26 см.

  • 2.

    Брашното се смесва със захарта, напръсква се със зехтина и се стрива на трохи. Добавят се бадемите, канелата и лимоновата кора. Поръсват се върху плодовете и се пече около 50 мин. във фурна, загрята на 180° С, докато омекнат плодовете и коричката се зачерви.
     

Подходящи типове вина
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари