Начало За нас Реклама Контакти

Пене с карфиол и сметана

Снимка за Пене с карфиол и сметана
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Леко пикантните вкусове на карфиола и лука в тази рецепта чудесно се открояват на фона на пастата и сметаната, а нужната допълнителна свежест е оставена на пресния магданоз и лимоновата кора. 

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 1 кг карфиол, нарязан на розички
  2. 4 с. л. зехтин
  3. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  4. 200 мл сметана
  5. 500 г пене или макарони
  6. 2 с. л. нарязан магданоз
  7.  сол и черен пипер на вкус
  8.  настъргана лимонова кора
  9.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В тенджера се кипват 5 л вода с 1 с. л. сол. Слага се карфиолът и след 4 мин. се изважда. Отцежда се добре, като водата от варенето се запазва.

  2. 2.

    В тиган се загрява зехтинът на средно силен огън и се сипва лукът. Разбърква се около 15 мин., докато се зачерви добре. Добавят се карфиолът и сметаната и се разбърква още 2–3 мин. Посолява се на вкус и се подправя с черен пипер.

  3. 3.

    Във водата от карфиола се слага да се свари пастата според времето, посочено на опаковката. Отцежда се, като се запазват 100 мл от водата.

  4. 4.

    Сварените пене се разбъркват с карфиола и отделената вода и се сервират веднага, поръсени с лимоновата кора.

Идея: Опитайте и постния вариант без сметана.

Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари